GasztroHírek  » 

Csülök és velő: ezt főzik a magyar Bocuse-on

Csülök és velő: ezt főzik a magyar Bocuse-on

2018.01.31.  | Nábelek Zsófia

Itthon borjúszűzből, Torinóban borjúkarajból kell tökéletes hústálat alkotnia a magyar Bocuse d’Or versenyzőnek. Jövő héten kezdődik a Sirha Budapest kiállítás, ahol kiderül, ki fogja képviselni Magyarországot a világ legrangosabb gasztronómiai versenyének európai döntőjén.

Február 7-9. között rendezik meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban a világ egyik legnagyobb Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításokat. A Sirha Budapesten az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar trendjei és technológiáinak bemutatása mellett rengeteg szakmai versenyt és fórumot rendeznek.

Ezek közül a legnagyobb húzónév a Bocuse d’Or magyar döntője, amelyet február 8-án csütörtökön rendeznek.

A legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny hazai fordulóján hat szakács versenyez egymással, hogy részt vehessenek a 2018-as torinói európai döntőn, és végül a 2019-es lyoni világdöntőn.

A versenyzőknek két ételt kell majd elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt, ahogyan a világdöntőn is. A két étel két témát jelent, amelyhez előre meghatározott alapanyagokból és a helyszínen, a verseny előtt választott meglepetés alapanyagokból kell dolgozniuk.

A hústál kötelező alapanyagai

a borjúszűz, a csülök és a velő, de mint megtudtuk Pohner Ádámtól, Torinoban már borjúkarajjal kell majd dolgozniuk a versenyzőknek.

A zöldség, vagy vegetáriánus tányéron gorgonzola, risotto rizs (Acquerello fajta) és a fürjtojás azok, amelyeket fel kell használniuk a versenyzőknek. További nehezítés, hogy egy zöldséget és egy fűszert csak a verseny napján hirdetnek meg kötelező elemként, így a versenyzőknek minden lehetőségre fel kell készülniük a gyakorlások és a receptek alakítása alatt.

A hat versenyző a következő:

  • Elek Richárd, aki debreceni tanulmányai után jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik. 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.
  • Garai Ádám, az egyik legtapasztaltabb induló, aki a Bocuse d’Or történetének első magyar csapatának commis-ja volt (Széll Tamás mellett) 2013-ban. Jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.
  • Haraszti Zsolt, az Alabárdos étterem szakácsa, aki részt vett már Hagyomány és Evolúció, valamint Czifray-versenykurzusokon is, így nem idegen tőle a versenyzés.
  • Pohner Ádám, szintén Bocuse-tapasztalt induló, aki 2015-ben Molnár Gábor csapatát erősítette commis-ként, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el.  A balatonszemesi Kistücsök étterem séfhelyettese.
  • Veres István, a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos, legendás L’Arpege-ben, Gordon Ramsay londoni Maze éttermében, jelenleg pedig a Babel séfje.
  • Volenter István, rutinos, kitartó Bocuse-versenyző, aki 2016-ban a harmadik helyet érte el a magyar döntőn. A székesfehérvári 67 étterem séfje.

Mit érdemes még megnézni a kiállításon?

Nehéz felsorolni, hányféle programot kínál a kiállítás, a nagyobbak közül szemezgettünk: az International Catering Cup döntőjét február 7-én rendezik, ahol benézhetünk a profi rendezvénygasztronómia fejlődésébe, a Sirha Budapest Desszert Versenyén öt páros csapat mérkőzik meg gyümölcsös desszert, tányér desszert és artisztikai munka kategóriákban, lesz a Magyar Pékszövetség szervezésében egy termékverseny, és persze nem feledkezhetünk meg az Omnivore Budapestről, amelyen reggeltől délutánig 45 perces előadásokat tartanak az ország leginnovatívabb séfjei, úgyhogy ezt is kár lenne kihagyni.

További információkat a kiállításról itt talál.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.