GasztroHírek  » 

Cukros vackok: a magyarok a fasorban sincsenek

Cukros vackok: a magyarok a fasorban sincsenek

2019.09.12.  | Orbán Szilvia

Egy nemrégiben közölt tanulmány adatai szerint Latin-Amerika és a Karib-térség a világ legnagyobb cukros üdítőital és gyümölcslé fogyasztója.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a világ melyik részén fogy a legtöbb cukorral édesített ital – tea, gyümölcslé, üdítő, tejkészítmény, illetve kávé. Ehhez a Global Dietary Adatbázist használták, és mintegy 1100 korábbi kutatás eredményét elemezték, amelyek mindösszesen nagyjából 6,78 milliárd ember fogyasztási szokásairól adtak képet, írja a BeverageDaily.

A projekt során vizsgált 183 ország adatainak összevetésekor kiderült, hogy a világon a legtöbb cukros üdítőitalt a mexikóiak isszák – egy átlagos mexikói felnőtt naponta több mint fél litert –, őket pedig Szurinam és Jamaika felnőtt lakossága követi, napi 440 ml-es átlaggal. Ugyanakkor ebben a térségben fogy a legtöbb gyümölcslé is: Kolumbiában nagyjából napi 3,25 dl, a Dominikai Köztársaságban pedig 2,95 dl/nap.

„A cukros üdítők és gyümölcslevek – mind a bolti, mind a házi változatok – Latin-Amerikában a legnépszerűbbek” – ismertette az eredményeket Laura Lara-Castor, a tanulmány vezető kutatója.

A legkevesebb cukros üdítő egyébként Kínában, Indonéziában és Burkina Fasóban fogy, míg a gyümölcslé Kínában, Portugáliában és Japánban a legkevésbé népszerű.

A tejfogyasztás a gazdag észak-európai országokban (Svédország, Izland, Finnország) a legmagasabb. A kutatók ezt a térség szilárd alapokon álló tejiparával, illetve a tejtermékek a hagyományos étrendben betöltött szerepével magyarázzák. A legkevesebb tej és tejtermék Kínában, Togóban és Szudánban fogy.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott kutatás, úgy tudni, egyelőre még nem jelent meg tudományos folyóiratban – várhatóan először a Current Developments in Nutrition című kiadványban publikálják – de az adatokat már bemutatták az idei Nutrition 2019 nevű konferencián.

„Az előzetes adatok segíthetnek megérteni az üdítők és a világ egészségi állapota közötti kapcsolatot, egyúttal pedig egy, az étrend és az egészség javítását célzó átfogó stratégia kialakításában is hasznosak” – ecsetelte Lara-Castor.

Kettős teher

A tanulmány adataira reagálva a Nemzetközi Üdítőital Szövetség (ICBA) latin-amerikai régiójának vezetője, Santiago Lopez elmondta, hogy a térségben tapasztalt magas fogyasztás egyik oka valószínűleg az üzletekben vásárolható italok rendkívül széles választéka.

Másrészt rámutatott: a régiót kettős teher sújtja, hiszen egy ideje már ismert, hogy

az itt élő emberek egyszerre küzdenek az elhízás és az alultápláltság veszélyeivel.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Karib-térség és Latin-Amerika bizonyos országaiban, egyes területein még mindig gondot jelent a megfelelő minőségű ivóvízhez való hozzáférés.

ICBA: eltökéltek vagyunk

Az Üdítőital Szövetség kifejezte szándékát, hogy a gyártók csökkentsék italaik cukortartalmát.
„Az üdítőital-szektor – a kormányokkal és a közösségekkel kéz a kézben – jelenleg is olyan elszánt akciók megvalósításán dolgozik, amelyekkel ezeket a komplex közegészségügyi kihívásokat kezelni lehetne” – fogalmaztak.

Lopez szerint azonban ennek a harcnak nem az adók kivetése a leghatékonyabb módja:
„Van jobb eszköz arra, hogy az emberek cukros italfogyasztását visszafogjuk.

Az adók eredménytelenek; csak megemelik az árakat, de azt soha nem sikerült igazolni, hogy valósan csökkentenék az elhízottak számát”

– magyarázza. „Mi elkötelezettek vagyunk. Szerintünk hatékonyabb eszköz lehet a cukor mennyiségének csökkentése, vagy teljes helyettesítése, a kalóriainformációk átláthatóbbá tétele a címkéken, a felelősebb marketingmunka, vagy a kisebb kiszerelések bevezetése.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.