GasztroHírek  » 

Hat bor és egy pezsgő viselheti a "Debrecen város bora" címet

Hat bor és egy pezsgő viselheti a "Debrecen város bora" címet

2020.01.27.  | MTI

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A borok bírálatát a Debreceni Borozó szakmai folyóirat szerkesztősége szervezte és bonyolította le. A  borászokból és borszakírókból álló bizottság többfordulós versenyben

összesen 181 pincészet 380 borát kóstolva választotta ki azt a 20 borászatot, amelyek indulhattak a Debrecen város bora címért.

Az utolsó körös decemberi bírálaton ezekből választotta ki a Fiáth Attila és Kosárka József nemzetközi borakadémikusok által vezetett grémium Debrecen idei borait klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában - mondta Kovács Pál borszakíró.

Debrecen város bora az idén fehér klasszikus kategóriában Szőke Mátyás és Zoltán 2018-as Mátrai Rajnai Rizlingje, vörös klasszikus kategóriában a Mészáros Borház 2017-es Szekszárdi Cabernet Franc classic-ja, rozé kategóriában a Takler Borbirtok 2019-es Szekszárdi Pinot noir Roséja, fehér prémium kategóriában Szőke Mátyás és Zoltán 2018-as Mátrai Paskomi Chardonnay-ja, vörös prémium kategóriában a Koch Borház VinArt Pincészetének 2017-es Villányi Franc-ja, desszertbor kategóriában a Holdvölgy Pincészet 2008-as Intuition No1. Zéta édes szamorodnija, pezsgő kategóriában pedig a Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok 2016-os Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut-je lett.

A Debrecen város bora borszelekcióhoz külön díszdoboz is rendelhető, amelynek arculati tervét egy nemzetközi pályázatot követően egy dán tervező munkáiból választották ki a VisitDebrecen koordinálásával.

Papp László polgármester felidézte, hogy 2015-ben újították fel a régi hagyományt, hogy az egyébként borvidékkel nem rendelkező Debrecennek ismét legyenek borai. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a borkultúra nem idegen Debrecen városától, hiszen az Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt, és a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és a Balaton-felvidék után. Debrecen évről évre több ezer szőlővesszővel járul hozzá új ültetvények telepítéséhez az Érmelléken.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.