A probléma valós, mert bár sokan szeretik magukat foodie-nak képzelni, a gyakorlatban az emberek többsége mégis mindig csupán néhány kedvenc fogását ismételgeti.
Ez derült ki egy új brit kutatásból is, amelyből megtudhattuk, hogy háromból egy ember szembesül a déja food jelenséggel, és csupán minden ötödik ember étkezik az élvezet kedvéért; többségük, a válaszadók mintegy 78 százaléka csak azért eszik napközben, hogy fenntartsa az energiaszintjét, írja a Mirror.
A The New York Bakery megbízásából készített kutatásban a részvevők azt is elmondták, hogy mennyit költenek az ebédjükre: az országos átlag 6,08 font (kb. 2200 forint), míg Londonban ennek több mint a dupláját – 15,51 fontot (ami nagyjából 5620 forint) – fizetik ki az emberek.
A felmérés kapcsán egy másik fogalom is célkeresztbe került, ez pedig az ebédirigység. Kiderült, hogy az emberek fele naponta szembesül az érzéssel, miszerint a többiek ebédje sokkal ínycsiklandóbb a sajátjánál; tízből nyolc válaszadó pedig kifejezetten unja saját választását.
A kutatás rámutatott, hogy a brit munkaerő szinte sír egy kis ebédforradalom után; az embereknek szükségük van némi izgalomra”
– fogalmazott a megbízó cég képviselője, Christina Honigfort.
A célunk, hogy dobják végre az átázott szendvicseket, és szeressék újra az ebédjüket. Apró változtatásokkal, mint amilyen egy újdonság kipróbálása, változatosságot és új ízeket vihetünk az unalmas hétköznapi étkezésekbe is”
– ecseteli.
A Nagy Brit Ebéd Felmérés képet adott az ország étkezési szokásairól. Kiderült, hogy az emberek leginkább Leeds-ben ragaszkodnak a krumplipüré-pite klasszikus duójához, míg Liverpoolban – ha az óra delet üt – legszívesebben tésztát esznek a dolgozók. Glasgow-ban leggyakrabban mikrós étel kerül az ebédlőasztalra, Leicester mondható az Egyesült Királyság bagel fővárosának, Londonban pedig a legtöbb esetben az előző esti maradékot dobozolják be az emberek. A dobozoknál maradva: a britek háromnegyede otthonról viszi az ebédet.
A válaszadók 81 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem kísérletezik, ha az ebédjéről van szó, habár naponta több mint félórát tölt azzal, hogy kigondolja, mit egyen ebédre.
A kutatásban volt egy olyan kérdés is, a válaszadó a világ mely táján költené el legszívesebben az ebédjét; a legtöbb embernél New York az álomebéd színhelye, második helyen Párizs, míg a harmadikon – megosztva – Los Angeles és Tokió végzett.
A felmérést egy jól megtervezett promócióval is összekötötte a megbízó cég: a kutatás publikálását követően 12 héten keresztül kínáltak limitált kiadású bagel ebéddobozokat.
A bagel – tömör textúrája és sokoldalúsága miatt – töltelékek és ízek elképesztően széles skálájának remek hordozója”
– indokolta Honigfort.
Íme a brit ebédtérkép:
• London: maradék tegnapról (10 alkalom/hó)
• Nottingham: szendvics (11 alkalom/hó)
• Leicester: bagel (5 alkalom/hó)
• Cambridge: panini (5 alkalom/hó)
• Norwich: burrito (3 alkalom/hó)
• Belfast: pizza (4 alkalom/hó)
• Liverpool: tészta (6 alkalom/hó)
• Leeds: pite (5 alkalom/hó)
• Edinburgh: szusi (3 alkalom/hó)
• Manchester: héjában főtt burgonya (7 alkalom/hó)
• Birmingham: hamburger (4 alkalom/hó)
• Glasgow: mikrós étel (4 alkalom/hó)
• Cardiff: pubban elköltött ebéd (4 alkalom/hó)