GasztroHírek  » 

Déja food: ön is mindig ugyanazt eszi?

2018.10.24.  | Orbán Szilvia

Az új kifejezést akkor használják, amikor valaki mindig visszatér ugyanahhoz a néhány ételhez, ha választásra kerül a sor. Egy új kutatásból az is kiderült, hogy az emberek fele „ebédirigy”.

A probléma valós, mert bár sokan szeretik magukat foodie-nak képzelni, a gyakorlatban az emberek többsége mégis mindig csupán néhány kedvenc fogását ismételgeti.

Ez derült ki egy új brit kutatásból is, amelyből megtudhattuk, hogy háromból egy ember szembesül a déja food jelenséggel, és csupán minden ötödik ember étkezik az élvezet kedvéért; többségük, a válaszadók mintegy 78 százaléka csak azért eszik napközben, hogy fenntartsa az energiaszintjét, írja a Mirror.

A The New York Bakery megbízásából készített kutatásban a részvevők azt is elmondták, hogy mennyit költenek az ebédjükre: az országos átlag 6,08 font (kb. 2200 forint), míg Londonban ennek több mint a dupláját – 15,51 fontot (ami nagyjából 5620 forint) – fizetik ki az emberek.

A felmérés kapcsán egy másik fogalom is célkeresztbe került, ez pedig az ebédirigység. Kiderült, hogy az emberek fele naponta szembesül az érzéssel, miszerint a többiek ebédje sokkal ínycsiklandóbb a sajátjánál; tízből nyolc válaszadó pedig kifejezetten unja saját választását.

A kutatás rámutatott, hogy a brit munkaerő szinte sír egy kis ebédforradalom után; az embereknek szükségük van némi izgalomra”

– fogalmazott a megbízó cég képviselője, Christina Honigfort.

A célunk, hogy dobják végre az átázott szendvicseket, és szeressék újra az ebédjüket. Apró változtatásokkal, mint amilyen egy újdonság kipróbálása, változatosságot és új ízeket vihetünk az unalmas hétköznapi étkezésekbe is”

– ecseteli.


A Nagy Brit Ebéd Felmérés képet adott az ország étkezési szokásairól. Kiderült, hogy az emberek leginkább Leeds-ben ragaszkodnak a krumplipüré-pite klasszikus duójához, míg Liverpoolban – ha az óra delet üt – legszívesebben tésztát esznek a dolgozók. Glasgow-ban leggyakrabban mikrós étel kerül az ebédlőasztalra, Leicester mondható az Egyesült Királyság bagel fővárosának, Londonban pedig a legtöbb esetben az előző esti maradékot dobozolják be az emberek. A dobozoknál maradva: a britek háromnegyede otthonról viszi az ebédet.

A válaszadók 81 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem kísérletezik, ha az ebédjéről van szó, habár naponta több mint félórát tölt azzal, hogy kigondolja, mit egyen ebédre.

A kutatásban volt egy olyan kérdés is, a válaszadó a világ mely táján költené el legszívesebben az ebédjét; a legtöbb embernél New York az álomebéd színhelye, második helyen Párizs, míg a harmadikon – megosztva – Los Angeles és Tokió végzett.

A felmérést egy jól megtervezett promócióval is összekötötte a megbízó cég: a kutatás publikálását követően 12 héten keresztül kínáltak limitált kiadású bagel ebéddobozokat.

A bagel – tömör textúrája és sokoldalúsága miatt – töltelékek és ízek elképesztően széles skálájának remek hordozója”

– indokolta Honigfort.

Íme a brit ebédtérkép:

•    London: maradék tegnapról (10 alkalom/hó)
•    Nottingham: szendvics (11 alkalom/hó)
•    Leicester: bagel (5 alkalom/hó)
•    Cambridge: panini (5 alkalom/hó)
•    Norwich: burrito (3 alkalom/hó)
•    Belfast: pizza (4 alkalom/hó)
•    Liverpool: tészta (6 alkalom/hó)
•    Leeds: pite (5 alkalom/hó)
•    Edinburgh: szusi (3 alkalom/hó)
•    Manchester: héjában főtt burgonya (7 alkalom/hó)
•    Birmingham: hamburger (4 alkalom/hó)
•    Glasgow: mikrós étel (4 alkalom/hó)
•    Cardiff: pubban elköltött ebéd (4 alkalom/hó)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.