GasztroHírek  » 

Díjnyertes magyar kajszibarack pálinka

Díjnyertes magyar kajszibarack pálinka

2019.07.16.  | S.N.

Kettős ünnepet ült a Marton és Lányai pálinkafőzde: magyar kajszibarackból készült pálinkájuk kiérdemelte az idén első alkalommal átadott „Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címet, az alapító, Márton János pálinkafőző-mester pedig Pálinka Életműdíjban részesült.

Egyre népszerűbb hazánkban a jó minőségű pálinka – előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult az elmúlt 15 évben. Ez egyrészt a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, korszerűsítésére rendelkezésre álló forrásoknak köszönhető. A minőségi pálinka népszerűsítésére indította el 2014-ben az Agrárminisztérium a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, azzal a céllal, hogy a magyar és a külföldi fogyasztók is megismerjék hazánk kiváló minőségű pálinkáit.

A tárca idén létrehozta a Pálinka Életműdíjat is, amit első alkalommal Márton János pálinkamester vehetett át.

„Akinek van szándéka, affinitása, pénze, az a legjobb gyümölcsöt is meg tudja venni. De nekünk kell megteremteni a szakértelmet

– mondja arról, miben áll a Márton és Lányai pálinkafőzde titka. – Nem elég a tárgyi tudás, csak annak lesz jó pálinkája, akinek nagyon jó ízlelőbimbója is van. És nekünk megvan ez a tapasztalatunk.”

Az ő pálinkájuk nyerte el az „Agrárminsztérium Pálinkája 2019” címet is. A pálinkamester szerint a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinkakészítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. „Ebben a pálinkában megtestesül minden, ami a jó gyümölcsre vonatkozik. Tavaly ugyanis kevés kajszi lett, de ilyenkor az történik, hogy az a kevés termés tartalmazza azt a sok jót, ami egyébként szétoszlana. Hát ettől olyan finom ez a pálinka.” Egy üveg 40 fokos, félliteres pálinkához öt kiló minőségi gyümölcs szükséges.

A főzde áfonya- és nocino, azaz zölddió likőrt is készít. Az áfonyalikőr gyümölcságy alapja a székelyföldi hegyekben begyűjtött feketeáfonya. Hagyományos recept szerint,

kizárólag gyümölcsből

és áfonya párlatból készül.

A nocino a svájci olaszok házi itókája, mindenki saját receptje alapján készíti, és minden megállapodást ezzel pecsételnek meg. Amikor Márton János a kisebbik lányával először volt a régióban „fiúnézőben”, a násza a hagyományoknak megfelelően összehívta a barátait, és nocinóval ünnepeltek. „Eleinte ellenkeztem, de aztán megkaptam a nászom receptjét és elkészítettük a nocino muskotályos szőlőpálinkával, mézzel ízesített magyar változatát, ami igazi sikertermék lett” – meséli Márton János.

Még egy jó tanács: se a pálinkát, se a likőrt nem szabad jegesre hűteni, mert az illat legalább olyan fontos, mint az íz, és minél hidegebben kóstoljuk, annál inkább fennáll a veszélye, hogy elvesznek az értékes aromák. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.