Ízvadászat » Alapanyagok

Díjnyertes méhecskék

Díjnyertes méhecskék

2015.02.06.  | M.O.-S.N

Aki a Biksi családba születik, első lépéseit biztos, hogy kaptárok között teszi meg, és élete összefonódik a méhecskékkel. Ahogy megérkezik a tavasz, a család útra kel. A vándorméhészek élete örök utazás. A Biksi Méhészet számos díjnyertes mézzel büszkélkedhet.

Biksi Istvan tizéves volt, amikor Érden a szomszédjukba költözött egy méhész család. Ez eldöntötte a sorsát. Bár géplakatosnak tanult, minden szabadidejét az érdi méhkaptárok között töltötte. 1966-ban vásárolta meg az első méhcsaládokat, és nemsokára már a vándorméhészek életét élte. Tavasszal útra kelt a kaptárokkal, és őszig bejárta Magyarországot Baranyától Nógrádig. Aztán megnősült, és ezután természetesen már a család is vele tartott. A Biksi Méhészet telelőhelye Százhalombattán van. Innen indulnak útnak a méhekkel kora tavasszal. "Az egyed fejlődését a virágpor biztosítja, ezért a méheket márciusban virágporos legelőre kell vinni. A Duna-part erre alkalmas, mert a virágzás a fűzzel kezdődik. Aztán virágba borulnak a gyümölcsfák, két hétig ez biztosítja a méheknek a fehérjét. Áprilisban folytatjuk a vándorlást a vetett kultúrára. Az akác kéthetes különbséggel virágzik északon és délen, ezért a méhészek először délre vándorolnak, ahogy ők mondják, "a déli akácra", Szeged környékére, Hajós, Baja, Pécs mellé. Amikor ott elvirágoztak a fák, indulnak északra, a Bakonyba vagy Nógrádba, és végül Nyírség akácosai következnek. 

A Biksi Méhészet jó hírnek örvend a mézkedvelők körében. Aranyokleveles diploma Az Év méze díjra először 2011-ben neveztek be, azóta minden évben nyertek arany, ezüst vagy bronz fokozatot. 2012-ben a lépes mézzel megnyerték az Év méze különdíjat is. 2014-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Aranyokleveles Méhész diplomával ismerte el Biksi István és felesége munkáját. Ez a kitüntetés annak jár, aki legalább harminc éve foglalkozik méhészettel, hozzájárul a magyar méhtenyésztés fejlesztéséhez, magas színvonalú és jó minőségű méhészeti termékeket állít elő. Az elismerés annak is köszönhető, hogy a battai műhelyben számos innováció született. Amit ma Magyarországon a méhészetekben használnak - rakodókaptár, sugaras pergető, viaszprés -, mind az érdi szakcsoportban született, a Fazekas és a Biksi Méhészet találmánya.

 

 

A teljes cikk a Magyar Konyha februári számában olvasható!

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.