GasztroHírek  » 

Ducasse úszó étterme a Szajna új ékköve

Ducasse úszó étterme a Szajna új ékköve

2018.11.15.  | Orbán Szilvia

Alain Ducasse, a magas gasztronómia egyik prominens, világhíres alakja, sikerei csúcsán sem pihen: a folyton utazó és felfedező séf néhány hete nyitotta meg – a világ legnagyobb elektromos hajóján – legújabb elitéttermét Párizsban.

Azt hihetnénk, hogy a három kontinensen összesen 30 étteremmel, és 21 Michelin-csillaggal rendelkező Ducasse manapság már inkább csak hátradőlve figyeli a konyhaművészet eseményeit, azonban ez egyáltalán nincs így: a séf ma is aktív; folyamatosan alkot és kísérletezik, írja a Forbes.

Az életem az állandó kutatás”

– fogalmazott.

Kutatom az új alapanyagokat, elkészítési módokat, recepteket.”

A konyhafőnök szeptemberben például Brazíliában járt, ahol egy most felfedezett kakaóbabot kóstolt, utána pedig Japánban ízlelte meg, mit tudnak a kiotói szakácsok.

Alain Ducasse úgy tekint önmagára, mint a pillanat és az íz metszéspontjában álló emlékgyártóra. Éttermei mindig különleges élményt kínálnak, habár meglehetősen különböznek egymástól. Háromcsillagos párizsi étterme, a Plaza-Athénée például elsősorban zöldséges-gabonás fogásairól és remek borairól híres, míg az Allardban egy ettől eléggé eltérő, a francia burzsoá hagyományokat képviselő konyhát visz, a New York-i Benoit pedig a modern és a tradicionális konyha, illetve enteriőr ötvözetének egyik iskolapéldája.

A séf sokszínűsége tehát megkérdőjelezhetetlen, mégis, még mindig tud újat mutatni. Legújabb projektje, a szeptemberben indult Ducasse sur Seine semmihez sem hasonlítható. Az ötéves tervezéssel megvalósuló úszó vendéglátóhelynek a világ legnagyobb elektromos hajója ad otthont. A csupa acél és üveg, leginkább egy épp vízre szálló, fényűző repülő csészealjra emlékeztető építményért a vízi építészet egyik kiemelkedő alakja, Gérard Ronzatti a felelős.


Képzelje el, hogy csendben, akár egy falevélen, siklik a Szajnán”

– mondja félig lehunyt szemekkel Ducasse.

Mivel a hajó elektromos, és gyakorlatilag átlátszó, az élmény szürreális.”

A hajó minden egyes apró részlete rendkívüli és jól átgondolt. Mindenen első osztályú művészek dolgoztak: a hímzett terítőket a reneszánsz csipkék inspirálták, a terítékek mintha egy régi óceánjárón szolgáltak volna korábban, a borospoharak stabilitás miatt tömzsi, mégis elegáns stílusa pedig Pierre Tachon fantáziájának szülöttei.

De hogy végre az ételekről is essen néhány szó: a konyhában Francis Fauvel vezetésével 36 fős személyzet szorgoskodik. A menük 3-5 fogásosak (az év vége közeledtével ünnepi hajóutakat is terveznek), és személyenként 100-500 euróba, azaz átszámolva 33-165 ezer forintba kerülnek.

Az alapanyagok kiválóak: a halak többsége Bretagne-ból, a húsok Burgundiából, a zöldségek Provance-ból és a Loire völgyéből érkeznek, a borlap több mint 100 remek italt kínál. Amikor pedig a hajó délután 4-kor – szemben az Eiffel-toronnyal, a Debilly rakpartnál – még dokkol, a vendégek élvezhetik az úszó étterem tetőteraszáról nyíló, pazar kilátást, miközben fejenként 36 euróért (nagyjából 11600 forintért) 4 édes-sós harapnivalóból álló ízelítőt falatozhatnak, egy-egy pohár Champagne vagy fehérbor kíséretében.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.