GasztroHírek  » 

Egy év alatt 1400 étterem húzta le a rolót

Egy év alatt 1400 étterem húzta le a rolót

2019.11.01.  | Orbán Szilvia

Az Egyesült Királyságban mintegy 1400 étterem kényszerült bezárásra az elmúlt időszakban – a vendéglátó ágazat krízise tovább szedi áldozatait.

Az UHY Hacker Young nevű könyvelési csoport által végzett új kutatás szerint 2018 júniusa és 2019 júniusa között több mint 1400 étterem jelentett csődöt a szigetországban, írta meg a The Independent. Az elemzés szerint ehhez több tényező is hozzájárult: egyrészt túlságosan telített már a lazább stílusú étkezést lehetővé tevő vendéglátóhelyek piaca, másrészt a vendégek egyre kevesebbet költenek, a fenntartás költségei pedig egyre növekednek.

„Az éttermi szektor krízisét általában úgy tálalják, hogy az

leginkább azoknak a láncoknak a problémája, amelyek elveszítették a személyes kapcsolatot a vendégeikkel” –

magyarázza Peter Kubik, az UHY-tól. „Ez azonban korántsem a teljes igazság. Apró, független éttermek százait éppúgy érinti a válság.”

Kubik szerint a hűséges vendégkör sem feltétlenül jelent prosperitást: „Hiába vannak törzsvendégeid; ha ők egyre kevesebbszer jönnek, vagy fokozatosan egyre kevesebbet költenek, bajba kerülsz. Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz egy étterem, mindenki küzd a dagadó költségek, a csökkenő bevételek, és a túlteljesítés problémájával.” Ennek pedig

egyre növekvő bezárási hullám az eredménye

az elmúlt években.

Egy 2017 októberében közzétett tanulmány azt találta, hogy a brit éttermek ötöde van csődközeli állapotban, míg Jamie Oliver étteremláncának néhány hónappal ezelőtti bedőlése egymagában 1000 munkahelyet szüntetett meg.

Augusztusban a most 44 éves Oliver a BBC Radio 4-nak adott egy hosszabb interjút, amelyben többek között arról is mesélt, mennyire megviselte az éttermeit fenyegető bukás réme, amely megkeserítette már a 40. születésnapját is:

„Az egészet tönkretette az a sötét felleg, amely a fejünk felett lebegett.

Csak kapkodtam a fejem: oké, mi a fene történik?”

– idézte fel Oliver. „Ha úgy vesszük [a csőd], bizonyos tekintetben óriási megkönnyebbülés volt, mert tudtam, hogy végig a legjobb tudásom szerint dolgoztam, és mindent beleadtam. Azt gondoltam, elég agyafúrt és ügyes vagyok, és elég nagy is ahhoz, hogy mindent megoldjak.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.