GasztroHírek  » 

Egy kalkulátor megmondja, meddig kell hűteni az italokat

2019.09.20.  | Orbán Szilvia

Létezik egy egyszerű kérdés, amire valahogy sosem kapunk teljesen egyértelmű választ. Mégpedig, hogy pontosan meddig kell hűteni a kedvenc italunkat ahhoz, hogy azt tökéletesen élvezhessük? A varsói egyetem diákjai végre megoldással szolgálnak.

A fagyasztóban felejtett, majd ott felrobbant sör, vagy a vacsorához a hűtőből még túl korán kivett borospalack problémája valószínűleg a legtöbbünket érintette már – így lehetettek ezzel a varsói egyetem fizikus hallgatói is, akik segítségül kidolgozták az online elérhető „hűtött ital kalkulátort”.

Alvaro Diez és PhD-s társa, Pál Tibor alkotta meg a praktikus programot, amely az Omni Calculator Project keretein belül valósult meg. A projekt lényege, hogy az alkotók mindennapi helyzetekhez igazítva készítenek tudományos, ám pofonegyszerűen használható kalkulátorokat, írja a FoodAndWine.

A szóban forgó „számológép” esetén például a legördülő menükből kiválaszthatjuk, milyen italt szeretnénk lehűteni, mekkora az italt tároló palack/doboz mérete, eddig hány fokon volt az innivaló, hogyan, milyen módszerrel szeretnénk lehűteni, és milyen hőmérsékleten szeretnénk elfogyasztani. Ha megadtuk ezeket a paramétereket, a kalkulátor rögtön kidobja, mennyi időre lesz szükségünk, hogy kedvenc italunkat az optimális hőfokon élvezhessük.„Az általunk megalkotott kalkulátor Newton egyik törvényét alkalmazza egyszerűsített és kiegészített verzióban. Lényegében nem más, mint egy kis alkalmazott fizika” – fogalmaz Diez, aki már a – jelenleg csak online elérhető –praktikus eszköz applikációs megoldásán dolgozik.

„Ahogyan az Omni Calculator projekt más megoldásai is, a ’hűtött ital kalkulátor’ is az egzakt számokra alapoz az érzelmek és megérzések helyett” – magyarázza a projekt alapítója, Mateusz Mucha. „A világban ezernyi probléma várja, hogy valaki számokká alakítsa és megoldja őket. Az emberek nem ülnek neki maguktól matekozni – egyrészt, mert általában nincsenek meg a számolási alapjaik, másrészt nincs idejük, sem kedvük ezzel foglalkozni. Ezért vagyunk mi, akik azon dolgozunk, hogy ezek a mindennapi kérdések gyorsan, könnyen és lényegében élvezetesen megválaszolásra kerülhessenek” – ecseteli. „Becslésem szerint a Google-t havonta mintegy 4,5 milliárd mindennapi, számolással kapcsolatos kérdéssel bombázzuk, ideje, hogy konkrét válaszokat kapjunk.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.