GasztroHírek  » 

Egyre több a menő női séf

Egyre több a menő női séf

2018.03.08.  | Orbán Szilvia

Habár általánosságban elmondható, hogy még mindig komoly hiány van női séfekből, ez mégsem jelenti azt, hogy ne lennének köztük olyanok, akik tehetségükkel, kreativitásukkal és eltökéltségükkel valósággal lángba borítják a konyhákat.

Volt idő, amikor a menő konyhákban nem jutott túl sok dicső szerep a nőknek, azonban az idők – és az ambíciók – változnak; egyre több hölgy gondolja úgy, hogy van keresnivalója a konyhában. És nem csak otthon, hanem akár egy elit étteremben is.

A nők kitartásukkal és innovatív ötleteikkel csendesen

utat törtek maguknak az ágazatban.

Így, nőnapon a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhányat a gasztronómia területén tevékenykedő rendkívül tehetséges, ám a szélesebb közvélemény számára talán (férfitársaikhoz képest biztosan) kevésbé ismert hölgyek közül, akikre érdemes figyelni 2018-ban is.

Chantelle Nicholson

Nicholson a brit vendéglátóipar egyik legismertebb női arca. Több díjjal rendelkezik, többek között volt Woman of the Year 2016-ban, illetve abban az évben ő volt az Év Menedzsere is. Munkahelye, a londoni Tredwells kétszer nyerte el az év étterme címet (AA Hospitality Awards). Nicholson mint chef-patron jelenleg a legkiválóbb vegán fogások megalkotásán ügyködik, hasonló témájú könyve, a Planted pedig várhatóan áprilisban jelenik majd meg.

Clare Smyth

Az ír Smyth volt az első női séf, aki az Egyesült Királyságban három Michelin-csillaggal, valamint a Good Food Guide-ban tökéletes, 10-es pontszámmal büszkélkedhetett.

Gordon Ramsay-nél kezdte pályáját; 29 éves volt, amikor a sztárséf chelsey-i éttermének vezető séfje lett.

Saját éttermét, a Core-t tavaly nyitotta meg Notting Hillben.

Elena Arzak

Úgy tartják, ő ma a világ legjobb női séfje. 2012-ben már övé volt ez a titulus, azonban azzal, hogy a világ 50 legjobb éttermének 2017-es listáján éttermével a 30. helyen – nők közül a legmagasabb pozícióban – szerepel, technikailag újra elnyerte a dicső címet. Étterme négy generáció óta a család tulajdonában van, ahol Elena már 11 évesen elkezdett dolgozni. Az Arzak elegáns és modern baszk-spanyol konyhát visz, mégis egyszerű és tradicionális tudott maradni.

Thomasina Miers

Miután 2005-ben megnyerte a MasterChefet, Miers társával megalapította az azóta is nagy sikerrel üzemelő Wahacát, amelynek hatalmas szerepe volt a mexikói konyha forradalmasításában a briteknél. A Wahaca nem csak a konyhájáról híres:

ez az első étteremlánc az Egyesült Királyságban, amely az úgynevezett ökológiai lábnyom minimalizálása érdekében hadat üzent a műanyagnak:

náluk nincs plasztik szívószál és nem adnak ki ételt műanyagban. Miers jótékonysági projektje, a Chefs in Schools pedig azon munkálkodik, hogy a brit iskolákban újra oktassák a konyhai ismereteket.

Anne-Sophie Pic

Az egyetlen francia női séf az elmúlt ötven évben, akinek

három Michelin-csillaga van.

Pic családja három generáció óta tevékenykedik a vendéglátásban, Anne-Sophie azonban sosem részesült klasszikus képzésben. Több Michelin-csillagos étterme van, legutóbb tavaly, a londoni Four Seasons-ben nyitott éttermet La Dame de Pic néven.

Dominique Crenn

Az első nő Amerikában két Michelin-csillaggal, 2016-ban a világ legjobb női séfje. A francia származású Crenn az USA-ban a zseniális Jeremiah Tower mellett dolgozott a Starban (San Francisco), majd elcsábult Indonéziába, később Kaliforniában dolgozott évekig. 2011-ben nyitotta meg éttermét San Franciscoban; a vendéglátóhely az Atelier Crenn nevet kapta. Az étterem a nyitás évében megszerezte az első Michelin-csillagot, amelyet a második évben egy újabb követett.

Helene Darozze

Darozze 2015-ben a Világ Legjobb Női Séfje elismerésben részesült. Dolgozott Monacoban, étterme, a Helene Darozze at the Connaught pedig két évvel megnyitása után,

2010-ben két Michelin-csillagot szerzett,

melyért a séf elsősorban dél-franciaországi gyökereit „okolja”.

Asma Khan

A londoni Darjeeling Express tulajdonos-séfje éttermének megnyitása óta a figyelem középpontjában áll. Koncepciójának lényege, hogy

csak Dél-Ázsiából származó nőkkel dolgozik, akik sosem kaptak iskolarendszerű szakmai képzést, ellenben generációk óta hordozott tudás birtokosai.

Az étterem tradicionális bengáli konyhát visz, Khan pedig a haszon egy részét az indiai családokban sokszor mellőzött lányok lehetőségeinek javítására fordítja.

Helena Puolakka

Puolakka konyhájára jellemző, hogy nagyszerűen ötvözi a franciás kifinomultságot, amellyel kulináris képzése során találkozott a finn gyökerekből táplálkozó ételekkel. Korábban séfként dolgozott a három Michelin-csillagos La Tante Claire-ben Pierre Koffmann oldalán csakúgy, mint Párizsban, a szintén háromcsillagos Hotel Balzacban. Ma már saját éttermében, az Asterben csillogtatja meg tudását.

Skye Gyngell

Az ausztrál Gyngell először Sydneyben, majd Párizsban tanult, aztán munkát kapott a The French House-ban. Később a Petersham Nurseries vezető séfje lett, itt fejlesztette ki a rá azóta is jellemző szezonális, elegáns konyhát. Spring nevű étterme mellett Gyngell

öt éven át volt az Independent on Sunday gasztronómiai újságírója,

nevéhez három könyv is fűződik.

A fenti, már befutott hölgyek mellett, a gasztronómia hívei sorra fedezik fel az újabb tehetségeket maguknak. Nincs ez másképp az Egyesült Államokban sem; a Zagat (még több név itt) szerint rájuk is érdemes lesz figyelni:

Shohui Kim

(New York, Brooklyn) – a koreai születésű, Bronxban nevelkedett Kim a város nagymenőitől, Dan Barber és Michael Anthony (Blue Hill), illetve Anita Lo (Annisa) séfektől tanulta a mesterség csínját-bínját, mielőtt férjével a kétezres évek elején megnyitotta saját éttermét, a The Good Forkot, majd mellé 2015-ben az Insát.

Julia Sullivan

(Nashville) – néhány dolgos, menő New York-i étteremben (Blue Hill, Per Se, Franny’s) eltöltött év után Sullivan társult Allie Pointdexterrel (aki a Zagat 30 under 30 listájára is felkerült), és megnyitotta a Henrietta Redet, amely kortárs, szezonális, nőies konyháról vált híressé.

Mina Newman

(New York) – a Sen Sanaka igazgató-séfje a tavalyi nyitást megelőzően dolgozott már Drew Nieporenttel, Marc Murphyvel, Joey Fortunadoval és Laurent Tourondellel is.

Soraya Kilgore

(Miami) – Kilgore-t az egyik legtehetségesebb fiatal amerikai cukrásznak tartják; ő és férje az Alter, a Brava és a Madlab Creamery két motorja.

Zoe Shor

(Chicago) – Shor dolgozott a hollywoodi Besoban executive sous-chef, illetve a Bouchonban chef de partie pozícióban. Mentorának Katie Hagan-Whelchelt tekinti. Az Ada Street, amelynek akkoriban ő volt a séfje, 2012-ben a legjobb új étterem címet kapta a várostól, illetve bezsebelt számos gourmand díjat is. 2015-ben Outsanding Woman díjat kapott, tavaly pedig megnyitotta saját helyét Split-Rail néven.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.