GasztroHírek  » 

Egyszemélyes étterem nyílt Svédországban

Egyszemélyes étterem nyílt Svédországban

2020.05.20.  | Orbán Szilvia

Az ideiglenes vendéglátóhely egyszerre egyetlen vendéget fogad – egy távoli mező közepén.

Az egyedi koncepció egy pár fejéből pattant ki: Rasmus Persson és Linda Karlsson Bord For En, azaz Asztal egy személyre nevű, pop-up éttermében háromfogásos menüt kínál, amelynek az árát a vendégre bízza, írja a CNN.

Mi az a pop-up?

A pop-up egységek alatt a vendéglátásban és a kereskedelemben ideiglenesen, limitált ideig működő értékesítési pontokat értünk, amelyek külföldön a gerillamarketing már jól ismert, hatékony eszközei.
Egy tipikus pop up üzlet általában nem egy szokványos egység: különleges dizájnnal, rendezvényekkel is felhívja magára a figyelmet, így felkeresése egyben szabadidős vagy kulturális tevékenységként is felfogható.

A vendég – aki a vendéglátóhely neve alapján egymaga érkezik a festői Värmland gazdag lankáira – szó szerint teljesen egyedülálló élményben részesül, ugyanis az ötlet lényege, hogy a vacsora alatt az égvilágon senkivel nem találkozik. Tehát más vendégek zavaró beszélgetésétől biztosan nem kell tartani, ugyanakkor a vacsoravendég a pincérrel sem elegyedhet szóba.

A Stockholmtól nagyjából 350 kilométerre fekvő „étterem” május 10-én nyitott és

a tervek szerint augusztus 1-ig üzemel majd, de naponta csupán egyetlen vendéget fogad

– így Karlsson és Persson teljesen az aznapi vacsorára fókuszálhat.

A pár célja nem a nyerészkedés, és azt sem engedik, hogy az élményt nézelődők zavarják meg.

„Szeretnénk elkerülni, hogy a vacsorázó úgy érezze, figyelik, miközben eszik. Nehéz időket élünk manapság, sokan veszítették el a munkájukat vagy a szeretteiket – némelyek az ép eszüket is” – fogalmaztak.

Így jött az ötlet

A svéd pár először igazából félig viccnek szánta az ötletet. Amikor ugyanis a koronavírus világszerte felütötte a fejét, Linda szülei hirtelen felbukkantak a fiatalok házánál – Karlsson hangsúlyozza, hogy Svédországban nincs lakáselhagyási korlátozás, az állam inkább ajánlásokat fogalmazott meg a polgároknak.

A fiatal pár azt találta ki, hogy a kockázati korcsoportba tartozó szülőket nem a házban látja vendégül egy közös vacsorára, ahogy általában ez lenni szokott, hanem ez alkalommal inkább kiraknak nekik egy asztalt a kertbe, biztonságos távolságra maguktól. Ez a szokatlan vacsoraélmény inspirálta az Asztal egy személyre megszületését.

„Mindenkit szívesen látunk, függetlenül attól, milyenek az anyagi körülményei. A menüsor ára a vendégre van bízva” – magyarázza a pár, akiknek korábbról már vannak vendéglátóipari tapasztalatai.

Ne legyen fura

Bár az egyedül étkezés ma már sok nagyvárosban számít elfogadottnak és normálisnak, azért szép számmal akadnak olyan vendéglátóhelyek is, ahol még mindig furcsának tartják, ha valaki egymagában szeretne étkezni. A pár abban bízik, hogy koncepciójuk is segíthet abban, hogy a jövőben kevésbé legyen furcsa egy szólóban elköltött vacsora.

Három fogás, egyetlen vendég

Az étlapot, úgy tudni, elsősorban Persson utazásai és emlékei ihlették. Az előételek között találunk svéd rösztit és tejfölt, sóskát és tengeri moszat kaviárt. Főételként répás-gyömbéres pürét, pirított mogyoróvajat, édeskukorica-krokettet, és feketegyökér-hamut is kanalazhatunk. A desszertek a Nyár utolsó napjai összefoglaló nevet kapták; ebben a szekcióban

választhatunk ginnel tuningolt fekete áfonyát,

jeges írót, vagy akár céklával színezett bíborcukrot is.

A koncepció szerint a menüsort a pincérek helyett egy kötélpályára erősített kosár szállítja a vacsoravendég asztalához, s a pálya másik végpontja a pár éttermi konyhájának ablaka.

Az étterem kínál italokat is, igaz, ezek mindegyike alkoholmentes. A Seedlip italairól korábban már mi is írtunk,  ezeket bodzával és eperrel dobták még fel – Joel Söderbäck szakértelmének és óriási szakmai tapasztalatának köszönhetően, akit a pár kért fel az italkínálat megalkotására. Söderbäck ugyanis a svéd fővárosban több high-end bár tulajdonosa, és ismert arról, hogy keverékeiben nagy kedvvel és kreatívan használja fel a közeli farmokon termesztett idényárut.

Amikor az ötletgazdákat arról kérdezték, tesznek-e kivételt akkor, ha valaki a párjával szeretné megélni ezt a különleges élményt, Karlsson így válaszolt:

„Azt kell, hogy mondjam: nem. Az ötlet alapja éppen az, hogy megéljük a teljes izolációt. Otthon is jobbára önkéntes karanténban vagyunk, de valójában mennyi időt töltünk teljesen egyedül? Ez egy lehetőség, hogy megtapasztaljuk, milyen az. Higgyük el, önmagunkkal is érdemes időt tölteni.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.