GasztroHírek  » 

Elárverezik Bourdain imádott kését

Elárverezik Bourdain imádott kését

2019.10.01.  | Orbán Szilvia

A bevételekből ösztöndíjasokat, és az elhunyt séf családját támogatják majd.

Bourdain egyik legközelebbi barátja, Eric Ripert, illetve José Andrés jelentette be, hogy társultak az Amerikai Kulináris Intézettel (CIA), azzal a céllal, hogy elhunyt barátjuk és séftársuk emlékére ösztöndíjprogramot hozzanak létre. A program egy vagy több tanuló részére biztosít támogatást – Bourdain szellemiségéhez illően – külföldi tanulmányaihoz.

„Anthony briliáns módon nyitotta ki az ételek és a különböző kultúrák világát mindannyiunk számára” – fogalmazott a CIA elnöke, Dr. Tim Ryan. „Gyakran jött el hozzánk a kampuszra, és a karrierjéről, a hitelesség fontosságáról, az utazásairól, a világ színes kultúrájáról, és persze

ételekről is szívesen mesélt a diákjainknak.

Éppen ezért gondoljuk azt, hogy az emlékére létrehozott ösztöndíj a lehető legjobban illeszkedik ahhoz a világnézethez, ami őt az életében is annyira jellemezte.”

Az ösztöndíjalap ezidáig is fogadott adományokat, azonban a napokban bejelentett aukció jelentősen dobhat a bevételeken. A The New York Times információi szerint az októberben várható online árverésen mintegy 200 tétel várja a licitálókat – ezek mind Bourdain személyes tárgyai. Aukcióra bocsátják például a séf Peter Lovig Nielsen íróasztalát, kortárs műalkotásokat, illetve számos személyes tárgyat is: könyveket, lemezeket, kéziratokat. A tételek a Lark Mason aukciósház honlapján október 2-tól lesznek megtekinthetőek, a licit pedig október 9-30-ig tart majd.

„Ez Anthony Bourdain egész tárgyi hagyatéka, így elég színes és nagy a skála”, fogalmazott a Lark Mason szóvivője. „Műgyűjteményében például alapvetően attól a néhány művésztől találunk alkotásokat – Ralph Steadman, Brad Phillips, John Lurie – akikkel a séf személyes kapcsolatokat is ápolt. Hűséges volt hozzájuk, és számos mű megvásárlásával támogatta őket.”

Az árverés „sztárja” a várakozások szerint Bourdain damasztacél kése lesz, amely a világ egyik legjobb késkovácsának, az amerikai Bob Kramernek a mestermunkája. „Lehet, hogy vissza kéne mennem gályázni a konyhára, hogy megengedhessem magamnak. De büszkén mondhatom, hogy

mostantól enyém egy valódi Kramer penge!”,

írta a séf 2016-ban az Instagramján. „Szamuráj minőség, 800 rétegbe kovácsolt meteorit és acél. Most azt tervezem, hogy csak bámulom pár napig, mielőtt veszem a bátorságot, és elviszem egy körre.”

„Teljesen odavolt, de én is teljesen odavoltam”, idézi fel a történetet Kramer. „Emlékszem, egyszer odasétált hozzám a bárhoz, és azt mondta: ’Öregem, alig vártam már ezt.’ A kezében tartotta a kést és rám nézett. Egy másodperc erejéig összekapcsolódtunk; összekötött minket a penge, amire annyira vágyott, és amit én készítettem neki.”

Az aukciósház becslése szerint a 215 tételt számláló hagyaték piaci értéke valahol 200-400 ezer dollár (nagyjából 60-120 millió forint) közötti. A megállapodás szerint az árverésből származó bevétel 60 százalékát Bourdain özvegye és lánya kapja majd,

a fennmaradó 40%-ot pedig az Anthony Bourdain Ösztöndíjprogram számlájára utalják,

s remény van arra, hogy az összeget az arra érdemes diák(ok) már a 2020-as év tavaszi szemeszterében felhasználhassa.

Bourdain 1978-ban végzett a CIA diákjaként, aminek 2017-ben tiszteletbeli doktorává is avatták. „Fedezzétek fel ezt az új világot, ami épp előttünk, épp most formálódik – és változtassatok rajta, hogy jobb legyen”, indította útjára akkor a végzősöket. Remélhetőleg az ösztöndíjalap ebben is segítheti mostantól a jövő séftehetségeit.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.