GasztroHírek  » 

Elindult a Nemzeti borkincstár program

Elindult a Nemzeti borkincstár program

2017.11.08.  | MTI, Fotó: Vajda János

Elindult a Nemzeti borkincstár program, amellyel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik el - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván.

A miniszter elmondta, a tolcsvai muzeális borpincében 1860-tól őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből. Hozzátette: a kormány most közel másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére.    

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a program részleteinek bemutatása során hangsúlyozta: a huszonnegyedik órában sikerült lépni, a pince nagyon rossz állapotban van, így a pincerekonstrukció elkerülhetetlenné vált. Ezzel együtt elkezdődik a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok elvégzése, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata - mondta.    

A programot az FM az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével összefogva igyekszik sikerre vinni - közölte a miniszteri biztos. Hozzátette: a program 2019. december végéig tart. Közben előkészítik a további lépéseket, például hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani - közölte Kiss Eliza.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) hozzáfűzte: érdemes megemlékezni Pogácsás Jánosról, aki kezdeményezője volt a muzeális borkészlet létrehozásának még az állami borkombinátban, a hetvenes években. 

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából palackozott, ötputtonyos Tokaji Aszú a Nemzeti borkincstár program elindítása alkalmából tartott rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván, a Szirmay-Waldbott-kastélyban 2017. november 7-én.Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából palackozott, ötputtonyos Tokaji Aszú a Nemzeti borkincstár program elindítása alkalmából tartott rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván, a Szirmay-Waldbott-kastélyban 2017. november 7-én.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább