GasztroHírek  » 

Előttünk a kisüzemi főzdék sörversenye

Előttünk a kisüzemi főzdék sörversenye

2019.03.21.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) 2018-ig kétévente rendezte meg nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a tavalyi évig hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A 2018-as nagyszabású Sörverseny és Sörmustra hazánkban egyedülálló módon, egy kísérlet volt arra, hogy a nagyközönség is aktív résztvevője lehessen egy olyan sörszakmai programnak, amelyről eddig jó esetben csak a sajtóból vagy a sörszakmai portálokról tájékozódhatott.

2019-re a KSE sörverseny nemzetközi megítélése, valamint a magyarországi kisüzemi sörfőzdék kínálata eljutott arra a szintre, hogy

szakmailag indokolttá vált a versenyt éves szinten megrendezni.

A Sörverseny évenkénti megszervezése (a köztes években további helyszíneken) és a nagyközönség bevonása a versenyt kísérő rendezvényekbe egyaránt azt a célt szolgálják, hogy a sör iránt nyitott érdeklődők megismerhessék az évről évre alakuló kínálatot és újdonságokat, valamint szakmai tudással felvértezve kóstolhassák a hazai sörfőzők műveit.

A sörversenyt és kísérőrendezvényeit idén új helyszínen, a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumának épületében és udvarán rendezik. A sörverseny maga április 10–11-én lesz, és még aznap, vagyis csütörtökön kiderül, idén mely sörök érdemelték ki az arany, ezüst és bronz diplomákat, illetve melyik három sör kapott gyémánt diplomát.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a BJCP 2015 típusbesorolásai alapján lehetett nevezni. Az idén várhatóan 9 országból mintegy 60 sörfőzde indítja söreit a gödöllői versenyen. A közel 300 nevezett sört egy nagyjából 80 fős szakmai zsűri fogja 6-7 fős panelekben elbírálni. Az idei év újdonságaként a bírálói panelekbe egy-egy laikus/amatőr kóstoló is bekapcsolódik, ami közvetlen visszajelzést adhat a sörfőzdéknek, miként ítéli meg a nagyközönség a söreiket. Szintén újdonság, hogy

idén már nem papíron, hanem egy erre a célra fejlesztett program segítségével, elektronikusan pontoznak a bírák.

A zsűri tagjai – beleértve a laikusokat is – a verseny előtti időszakban érzékszervi és ízhiba tréningeken vettek részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói segítették.

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kapja. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik.

A verseny időpontja: 2019. április 10–11.
Helyszíne: Gödöllő, SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum

Sörmustra és további programok

A KSE történetében másodszor kapcsolódik Sörmustra a sörversenyhez. Pénteken és szombaton délután 14 és 19 óra között körülbelül 40 hazai kisüzemi sörfőzde mutatja be két-két – a versenyen is indított – sörét.

A helyszínen (4000 Ft) vagy az elővételben (3000 Ft) megvásárolható Sörmustra-jegyek ellenében egy logózott kóstolópoharat kapnak a látogatók, mellyel korlátlan sörkóstolási lehetőség jár. A mustrajegyet váltóknak helyben ingyenes múzeumlátogatásra is lesz lehetőségük.

A mustrajegyek érvényesek a múzeum udvarán lévő rendezvényre is, ahol a sörfőzdék standjainál egész nap csapolják majd a söröket. Mindazok, akik nem kívánnak élni a kóstolási lehetőséggel, 2000 forintos napijegy megváltásával vehetnek részt a programokon, ahol olyan fellépők váltják egymást a színpadon, mint Deák Bill Gyula, Péterfy Bori, a Brillantin, a Kugli zenekar vagy DJ Alex Weld.

A rendezvényen a környezettudatosság jegyében és a műanyaghulladék visszaszorítása érdekében üvegpoharakat használnak, melyek 500 forintért megvásárolhatóak.

A program során a sörfogyasztáshoz kapcsolódó ételeket is kínálnak, illetve a fiatalkorú vagy más okból alkoholt nem fogyasztó vendégekre gondolva Kárpát-medencei szörpkülönlegességeket kóstoltató standok is megjelennek.

Konferencia és kiállítások

A Sörakadémia keretein belül a szakmának szóló technikai és jogi előadások mellett a nagyközönség számára is nyitott programokat tartunk. Az emberek a sörforradalom hatására egyre többet tudnak a sörről és egyre többet is szeretnének tudni. Ogre Bácsi Söregyeteme egy

laza előadássorozat, melynek minden része a sörről szól, de különböző szempontok alapján: részben angolul, részben magyarul tartunk előadásokat sörkultúráról, a sörfőzés technikájáról, a sör történelméről, a sörfőzéshez kapcsolódó pénzügyi vagy gyártási kérdésekről.

Közönségprogramként egy, a házi sörfőzési folyamatokat ismertető bemutatót is tartanak olyan sörfőzők, akik otthon, igazán kicsiben főzik söreiket.

Az idén sem maradhat el a sörtörténeti kiállítás, amely emlékeztet bennünket a kezdetekre, és természetesen a szakmai kiállítás sem, amelynek kínálata lehetővé teszi a sörfőzők számára a fejlődést, a jövőre való felkészülést. A szakmai kiállítóknál minden megtalálható, ami csak a sör készítéséhez, tárolásához, csomagolásához, minőségvizsgálatához, árusításához és tálalásához szükségeltetik. A szakma és a sörfogyasztó közönség számára egyaránt lesz látnivaló.

Időpont: 2019. április 11-13., 12–24 óráig
Helyszín: Gödöllő, SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum és udvara

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.