Ízvadászat » Magyar ízek

Eperszüret: szedd magad akciók

Eperszüret: szedd magad akciók

2018.05.14.

Az egyik legkorábban érő gyümölcsünk az eper. A sok tavaszi, napsütésnek köszönhetően a hazai eper elérte szép piros, ízletes és lédús állapotát és szerencsére már kedvező áron kapható a zöldségeseknél. Május közepétől minden az eper körül forog: elkezdődtek a szedd magad akciók és az eperünnepek. A mézédes gyümölcs mindenféle formájában megtalálható. Mi most nem csak a Tahitótfalui Eperfesztivált, hanem néhány Pest megyei Szedd magad helyet is ajánlunk.

Az epertermesztés Tahitótfaluban több mint száz éves múltra tekint vissza. A szentendrei szigetet valaha szőlőskertek borították, ám a XIX. századi filoxéra kipusztította a tőkéket, ezért tértek át a helyiek az eperre. A talaj összetétele (jó vízháztartású, vízmegkötésű, könnyen melegedő, szigeti homok), a sok napfény és a Duna közelsége miatti hajnali pára jót tesz a gyümölcsnek – ennek köszönhető a pirosló szemek egyedülálló zamata.

Itt az epertermesztés apáról fiúra, fiúról unokára száll, negyedik-ötödik nemzedék foglalkozik ezzel, a gyerekek szinte beleszületnek az eprészésbe. A filoxéra pusztítása után szinte minden környező településen más-más gyümölcs vált be: Dunabogdányban a cseresznye, a túloldalon, Nagymaroson, Verőcén és feljebb a málna, Tahitótfaluban pedig az eper. Az utóbbi időben a fiatalok is rákaptak az epertermesztésre, vagy inkább visszataláltak hozzá. Ez a munka tisztességes jövedelmet biztosít. Igaz, nem adják ingyen, sokat kell hajolgatni, de megéri. Még úgy is, hogy a termés rendre ki van téve az időjárás szeszélyének.

A Tahitótfalui Eperfesztivál idén június 8. és 10. között lesz a Fesztiválparkban. Rengeteg programmal, és kóstolnivalóval várják az érdeklődőket. Minden évben több ezren jönnek, hogy epret és eperből készült finomságokat vásároljanak. Az első eperfesztivál idején a szervezők úgy gondolták: lekvárt csak akkor főznek, ha idejük engedi. Ma már az eperlekvár mellett, szörpöt, epres mézet, eperpálinkát és eperbort is készítenek.

Az eperünnep mellett számos szedd magad akció van az országban. Jó tanács az eperszedőknek: mielőtt útnak indulunk, érdeklődjünk telefonon, hogy van-e érett gyümölcs az adott kertben, és az általunk kiválasztott napon nyitva vannak-e. Könnyen előfordulhat, hogy előző nap leszedték az összes érett epret. Nem árt megnézni az időjárás-jelentéseket is, mert esős időszakban nem biztos, hogy nyitva vannak a kertek.

Szedd Magad Eper földek Pest megyében

Budakalász, Lupa sziget
A 11-es főút Lupa-szigeti elágazásánál, a Duna gátjánál GPS koordináták: E19.079060, N47.618060

Telefonszám: +36 (26) 368-000, Nyitvatartás: 08.00-19.00-ig, a hét minden napján
 www.eperfold.hu

Érdi eperföld

A 7-es főút Érd elkerülő szakasza mellett. GPS koordináták: E18.89251, N47.36250 (a 7-es főútról az ültetvényre vezető földutat jelöli)

Telefonszám: +36 (26) 368-000, Nyitvatartás: 08.00-19.00-ig, a hét minden napján
www.eperfold.hu

Pilisvörösvár

A pilisvörösvári temetőnél, a Csobánkai útnál található. GPS koordináták: E47.624657, N18.916413

Pomáz

Dobogókői út mellett. GPS koordináták:E47.64598, N19.04804 (Dobogókői út mellett, bejárat a KPM-hez vezető úttal szemben)

Telefonszám: +36 (26) 368-000, Nyitvatartás: 08.00-19.00-ig, a hét minden napján

Szedik a szabadföldi epret (MTI Fotó: Varga György)Szedik a szabadföldi epret (MTI Fotó: Varga György)
Solymár

Az Áramház mellett található az eperföld. GPS koordináták: E47.586390, N18.992344. 

A 10-es főúton, a 218-as kék busszal lehet megközelíteni. A megálló neve: Solymár, Téglagyári bekötőút

Telefonszám: +36 (26) 368-000, Nyitvatartás: 08.00-19.00-ig, a hét minden napján

Szigetszentmiklós

Csepelről Szigetszentmiklós felé vezető út mellett, a Shell kúttal szemben, a Szigetszentmiklós táblánál.
Telefonszám: +36 (26)368-000

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.