GasztroHírek  » 

Erre igyunk, itt az ünnepi koktélötletek

Erre igyunk, itt az ünnepi koktélötletek

2018.12.25.  | Orbán Szilva

Az év vége közeledtével egyre több időt szakítunk arra, hogy – elszabadulva a napi hajtásból – találkozzunk családtagjainkkal és barátainkkal, és kicsit kiengedjük a gőzt. A december hagyományosan a nagy vacsorák és beszélgetések ideje, amikor persze az sem mindegy, mivel koccintunk az előttünk álló új évre.

A szomorkás, esős november és a komor, sötét január között van néhány hét, amikor nincs helye az aszkétizmusnak. Decemberben a jóféle étkek mellé finom italok is dukálnak, amelyeknek ráadásul – a mai trendeknek megfelelően – már nem is kell feltétlenül erősnek vagy alkoholosnak lennie ahhoz, hogy méltó módon kiegészítsék az ünnepi készülődés szépségeit.

Aki szakítana kicsit a hagyományokkal, vagy legalábbis alkalomadtán szívesen felcserélné a szokásos rövid ital-bor-pezsgő-forralt bor-bólé kvintettet, idén próbáljon ki néhány ünnepi koktélt:

Lucky Jim

Könnyedebb ízekre vágyóknak tökéletes választás lehet a Lucky Jim. A klasszikus martini variáció először Kingsley Amis 1953-as bestsellerében, az On Drinkben jelent meg.

      Hozzávalók (1 személyre):
      • 50 ml vodka
      • 5 ml száraz vermouth
      • 10 ml uborkalé


A hozzávalókat egy jéggel töltött shakerbe töltjük és felrázzuk, majd egy lehűtött martinis pohárba szűrjük. Uborkaszelettel díszítjük.

Rózsaszín gin-tonik

Ünnepek idején nagy hagyományai vannak az otthoni likőrkészítésnek, de jó tudni, hogy nem mindegyik elkészítése igényel hosszú heteket, gondos tervezést. A legjobb rózsaszín gin is otthon készül, ráadásul alig egy hét alatt. Aki egy klasszikus italra vágyik, mégis kicsit újragondolt, ünnepekre hangolt változatban, próbálja ki ezt a koktélreceptet:

Hozzávalók (1 főre):

      • 50 ml rózsaszín gin (vagy kökény gin)
      • 125 ml tonik


A rózsaszín ginhez:

      • 300 g vörösáfonya vagy málna (lehet friss, de fagyasztott is)
      • 700 ml gin
      • ízlés szerint cukor


A gyümölcsöt beáztatjuk a ginbe, és egy hétig állni hagyjuk egy jól záródó üvegben. A 7 nap letelte után az italt leszűrjük, ízlés szerint cukrozhatjuk is. A rózsaszín gint jéggel teli highball pohárba töltjük, és felöntjük a tonikkal. Friss gyümölccsel díszítjük.

Tudta?

A highball a kevert italok egy családja, ahol az alkoholos alapot egy nagyobb mennyiségű alkoholmentes itallal kombinálják. (Például ilyen ital a Scotch&Soda vagy a Cuba Libre is.)

Kutyaorr

A kutyaorr egy igazi viktoriánus klasszikus, amely ma már ugyan kissé elfeledett, ám egykor annyira népszerű ital volt, hogy egyik regényében (A Pickwick Klub) Dickens is megemlítette. Egyaránt fogyasztották melegen és hidegen.

Hozzávalók (1 személyre):

      • 25 ml gin
      • 100 ml porter vagy stout sör
      • 10 ml sötét melasz


A gint és a melaszt töltsük alacsony vizespohárba, és kevergessük az elegyet, amíg a melasz teljesen felolvad. Ekkor adjuk hozzá a sört, majd még egyszer, óvatosan keverjük meg az italt.

„Karácsonyi jókedv”-chai

Egy karácsonyi koktél – a Tom and Jerry – tejtermékmentes változata, amely akár a rum elhagyásával is elkészíthető.

Hozzávalók (1 személyre):

  • 60 ml cukrozatlan mandulatej
  • 50 ml chai tea (közepes erősségű)
  • 5 ml édesítőszirup vagy porcukor
  • 50 ml barna rum


A mandulatejet és a lefőzött teát melegítsük fel egy edényben, majd a meleg elegyet a sziruppal és a rummal együtt töltsük bögrébe. Őrölt szerecsendióval díszítsük.

Gránátalmás-gyömbéres koktél

Egyszerű és fűszeres, alkoholmentes szomjoltó az évvégi lazításhoz.

Hozzávalók (1 főre):

  • 100 ml gránátalmalé
  • 25 ml gyömbérszirup
  • szóda vagy ásványvíz a felöntéshez


A gránátalmalevet és a szirupot töltsük jéggel teli highball pohárba, majd öntsük fel az egészet szódával. Óvatosan keverjük meg, végül friss mentahajtással díszítsük.

Csokis-narancsos pezsgőkoktél

Egy narancs-csoki kombóval nem tudunk mellélőni decemberben. A koktél elkészítéséhez szükség lesz egy narancsos csokilikőrre, amelyet otthon is, néhány nap alatt elkészíthetünk.

Hozzávalók (1 személyre):

  • 25 ml csokoládés-narancsos likőr
  • 100 ml pezsgő


A likőrhöz:

  • 100 g kakaóbabtöret http://terraherba.blogspot.com/2014/06/a-kakaotoret.html
  • 700 ml konyak
  • 1 db narancs
  • 1 l víz
  • 250 g kristálycukor


A likőr elkészítéséhez a kakaótöretet áztassuk a konyakba egy hétre. A narancsot szeleteljük fel, és a vízzel, cukorral főzzük lefedve, lassú tűzön 20-30 percig. Hűtsük, majd szűrjük le. Ugyanannyi ízesített konyakot és szirupot öntsünk egybe, és felhasználásig steril palackban tároljuk.
A koktélhoz keverjük össze a pezsgőt a likőrrel a megadott arányban. Pezsgőspohárba töltve tálaljuk.

„Csináld magad” fűszeres főzet

A forralt borokhoz, puncsokhoz ma már kaphatóak előre összeállított fűszerkeverékek és kész szirupok, pedig ezeket otthon sem nehéz elkészíteni – ráadásul egy ilyen szirupot aztán más italokhoz (teák, rostos almalevek, Tom Collins-variációk), de akár ünnepi süteményekhez is bátran felhasználhatunk.

Nagyjából 1 literhez:

  • 1 l víz
  • 500 g nádcukor
  • 6 db mandarin (szeletelve)
  • 6 db szegfűszeg
  • 2 db csillagánizs
  • 2 rúd fahéj
  • 2 db babérlevél
  • fél szerecsendió (őrölve vagy törve)
  • 1 db vaníliarúd (félbevágva)
  • 5 cm friss gyömbér (szeletelve)
  • 5 jamaikai allspice bogyó


A hozzávalókat tegyük egy edénybe, és lassú tűzön főzzük 20 percig, majd hűtsük le. A lehűlt szirupot szűrjük le, és öntsük jól záródó palackba. Hűtőben egy hétig gond nélkül eláll.

koktélfotók: Patrice de Villiers
forrás: Guardian

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.