GasztroHírek  » 

Etyeki Kúria Pinot Noir: a titok a részletekben rejlik

Etyeki Kúria Pinot Noir: a titok a részletekben rejlik

2018.12.01.  | MKO

A pinot noir a világon az egyik legrégebb óta termesztett szőlőfajta. Burgundiában már a középkorban teret hódított, mára a világ minden hűvösebb klímájú borvidékén megtalálható, a magyarországi komolyabb telepítések és elterjedése a 90-es évek végére tehető.

Az Etyeki Kúria 2001-es első telepítését az Nagy-Látó-hegyen sokan kételkedve fogadták, azóta a borászat zászlósbora lett. Idén a 16. évjáratot készítették el, de eddig a régebbi évjáratok nem voltak elérhetők a kereskedelemben, csak az évente megtartott Pinot Noir Vertikális Kóstolón lehetett őket visszakóstolni. Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől limitált tételként megjelenik egy hat tételből álló Pinot Noir Évjáratválogatást: december 8-án, a Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón, az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy kóstolón tesztelni a Pinot Noir Évjáratválogatás borait.

Az Etyeki Kúria jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, helyenként erősen erodált barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir.

Először 2001-ben telepítettek pinot noirt vörösbor készítéséhez Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombságban, a Nagy-Látó-hegyen. Sokan kételkedve figyelték a fejleményeket. Az eredmények azonban magukért beszéltek, így újabb telepítések következtek 2006-ban és 2007-ben.

Mikor Mérész Sándor 2009-ben csatlakozott a Kúria csapatához főborászként, már a hetedik évjáratot szüretelték és meg voltak az első díjak is. A pinot noir fajta kiválóan leképezi a termőhelyek közötti különbségeket, széles színárnyalat- és intenzitásbeli különbségek, árnyalt aromaszerkezet jellemzi, érleléséhez pedig kulcsfontosságú a savszerkezet. Sándor ezért is lát nagy potenciált az etyeki telepítésében -

várhatóan a globális felmelegedés miatt az Etyek és a hozzá hasonló területek fel fognak értékelődni.

A Kúriánál a pinot noir szőlőt több lépcsőben, kézzel szüretelik, majd következik a kíméletes feldolgozás. A szüreti naponként külön kezelt tételek 5 %-a egész fürtben erjed acéltartályokban, ezután a spontán almasavbontás történik. Évjárattól függően 10-12 hónapot tölt magyar és francia első-, másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. Illatában meggy és szilva, leheletnyi fűszeresség jellemzik, majd enyhe csokoládé jelenik meg. Szájban lédús gyümölcsösség, a savszerkezet biztosítja az eltarthatóságot, bársonyos textúrájába az érlelés során belesimulnak a hordós érlelés jegyei, erősödik az érettebb gyümölcsös és fűszeres karakter.

Idén novembertől 150 fadobozban elérhető a hatos Pinot Noir Évjáratválogatás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a fejlődés nem egyenes irányú, vannak hullámhegyek és hullámvölgyek.

Ami először a leggyengébb évjáratnak tűnik, lehet, hogy a legjobb lesz 2-3 év múlva.

Ezért is érdemes egy válogatást akár évekre is félretenni, hogy később újabb, izgalmas élményeket okozzon. Bár a fajtáról sokan mondják, hogy nagyon szeszélyes, Sándor szerint, ha valaki kiismeri a fajta jellemzőit és igényeit, akkor minden évben komplex borokat lehet készíteni belőle.

A válogatásban a 2012-es évjárattól kezdődően hat tétel található, köztük egy idei újdonság is: a 2015-ös Pinot Noir Válogatás. Ezen évjárat termésének legjobb tételeit 10 hónapon át érlelték kizárólag új, kiváló minőségű tölgyfahordókban, és 1500 palackba töltötték le.

December 8-án a hagyományos Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón az Etyeki Kúria délelőtt 11.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket. A nap folyamán minden látogató a Kúria vendége egy három boros kóstolóra.

A rendezvény keretében 14.00 órakor hat boros Pinot Noir Évjáratválogatás Kóstolót tartanak, ahol a fadoboz mindegyik tételét végigkóstolható. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges (event@etyekikuria.com). A részvételi díj 8.000 Ft.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.