GasztroHírek  » 

Ez a legjobb sajt a világon

Ez a legjobb sajt a világon

2017.12.19.  | Orbán Szilvia

Kiderült, hogy idén melyik a világ legjobb sajtja. Nem, nem francia, nem is olasz, de még csak nem is holland.

Lássuk be: az emberiség jókora része erősen sajtfüggő. Imádunk mindent, ami sajt vagy sajtos; ellenállhatatlan tunkolnivaló melegen, mártogatva, és szinte visszautasíthatatlan az ételek tetejére pirítva. Mégis, egy igazán remek sajt talán a legjobban önmagában, kevés gyümölccsel vagy olajos magvakkal, és egy jóféle borral együtt kóstolva élvezhető.

Mindenkinek megvan a kedvence, ki a friss, krémes, ki az érlelt sajtokra esküszik; van, aki ha tehetné, folyton csak francia sajtokat enne, mások szerint igazán jót csak a hollandok készítenek. De vajon mit mondanak a szakemberek; a sajtkészítők, felvásárlók, kereskedők és szakírók szerint honnan származik 2017 legkiválóbbja?

Talán meglepő, de

az év legjobb sajtja brit: egy Conwallból származó kemény sajt, a The Cornish Kern

– 34 más ország kitűnő sajtkészítményét megelőzve – nyerte el a World Cheese idei fődíját.  A franciák ezúttal nem fértek fel a dobogóra. A második helyen egy olasz (Blu Di Bufala), a harmadikon pedig megosztva egy osztrák Capellaro és egy dél-afrikai (Dalewood Huguenot) sajtremek végzett.

A díjnyertes sajtot készítői a Lynher Dairies-nél egy olyan, 16 hónapig érlelt kemény sajtnak definiálják, amelynek állaga kívül masszív, belül enyhén réteges, az íze pedig egyszerre sós, pikáns és vajas, amelyet enyhe karamelles-édeskés utóíz jellemez. A Cornish Kern láthatóan

nagy sikert aratott a bíráknál, akiket már a sajt különleges, sötét kérge lenyűgözött.

A Lynher Dairies reméli, hogy sajtjuk, amely egy új koncepció eredménye, a díjnak köszönhetően hamarosan világszerte ismert és népszerű lesz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.