GasztroHírek  » 

Ez volt Stephen Hawking utolsó ajándéka

2018.04.25.  | Orbán Szilvia

Kevesen vitatkoznának azzal a ténnyel, hogy Hawking a valaha élt legnagyobb elméleti fizikusok egyike, azonban nem csak ezért lehet példakép.

A briliáns elméjű, 76 éves tudós hiába hunyt el március 14-én, utolsó ajándékát most is élvezhetik a rászorulók, írja a FoodBeast.

Stephen Hawking előadásai és könyvei rendkívüli hatással voltak – és lesznek is – az emberiségre, azonban a fizikus öröksége nem csupán elméleti:

utolsó jótékonykodása nagyon is gyakorlati segítséget jelent a hajléktalan, vagy más nehézségekkel küzdő közösségeknek.

A tudós családja Hawking nevében egy nagylelkű, de a nyilvánosság számára nem publikus összeget adományozott egy brit nonprofit szervezetnek, a FoodCycle-nek. Az összeg egy részét még a húsvét előtti napon – amely Hawking búcsúztatásának napja is volt egyben – felhasználták; a szervezet egy komplett, háromfogásos ünnepi ebéddel várt mintegy 50 hajléktalant. A nehéz sorsú embereket az asztalokon virágok és egy kártya fogadta, amelyben mindenkivel tudatták, hogy az ebédet Hawkingnak köszönhetik.

Cambridge News arról is hírt adott, hogy a falatozás megkezdése előtt köszöntőt is mondtak a fizikus tiszteletére:


Az adományból a jövőben még további százakat – időseket, hajléktalanokat, menekülteket, munkanélkülieket és mentális betegségekkel küzdő embereket – étkeztethetnek. 

A FoodCycle kelet-angliai regionális vezetője, Alex Collins elmondta,hogy az ötlettel Lucy, a fizikus lánya kereste meg őket, s a cél, amelyre az adományt kapták, nagyon is egybevág azzal, amilyen ember Stephen Hawking az életében volt.

Collins az alábbi bejegyzéssel köszönte meg a gesztust Twitterén:

Hawkingot Cambridge-ben ezrek búcsúztatták, hamvait pedig júniusban helyezik örök nyugalomra a Westminster-apátságban, Sir Isaac Newton sírjának közelében. A tudóst még húszas éveiben diagnosztizálták motoros neuronbetegséggel, egy gyógyíthatatlan, degeneratív idegrendszeri elváltozással (amiotrófiás laterálszklerózis vagy ALS). Orvosai akkor csupán néhány évet adtak neki.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.