GasztroHírek  » 

Ezeket ne halmozzuk fel a spájzban

Ezeket ne halmozzuk fel a spájzban

2019.08.13.  | Orbán Szilvia

Nagy a kísértés, ha végre eljutunk vásárolni: vásároljunk nagy tételben, hogy ezzel időt és pénzt takarítsunk meg. Pedig van, amiből nem érdemes felhalmozni a kamra polcain.

Amikor az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb gond világszerte – ráadásul az elpazarolt ételhulladék nagyjából fele a háztartásokban keletkezik – igenis érdemes minden családban felülvizsgálni a már berögzült szokásokat. Romlandó árucikkeket nagy tételben vásárolni egyébként nem csak azért szamárság,  mert a felhasználatlan, tönkrement étel így a szemétben végzi, de rengeteg helyet is foglalnak, és mindent összevetve – hiába tűnt korábban kedvező vételnek a nagyobb csomagolás beszerzése – többe is kerülnek.

Ha belegondolunk, nem feltétlenül jelent plusz vásárlási alkalmat, vesződséget, ha alkalmanként az alábbi termékekből kisebb tételeket veszünk, a pénztárcánk viszont biztosan megköszöni majd.

Liszt

Bár a liszt minden klasszikus háztartás egyik alapvető alapanyaga, nem érdemes belőle felhalmozni a kamrában. A túl sokáig a polcon tárolt csomag ugyanis idővel elkezdhet szivacsként viselkedni, ami magába szívja a nedvességet, arról nem is beszélve, hogy a zsizsikek megjelenésére is nagyobb az esély. A frissen megvett lisztet érdemes vásárlás után kiönteni a papírcsomagolásból, átvizsgálni, és rögtön egy jól záródó üveg-, műanyag vagy fémdobozban tárolni a felhasználásig.

Kávé

A kávé szerelmesei gyakran esnek abba a hibába, hogy ha végre egy igazán jó üzletben van lehetőségük vásárolni, legszívesebben megvennék az egész boltot – de legalábbis jóval többet, mint amennyire valójában szükségük van. A gond csak az, hogy idővel a kávé elkezd veszíteni az aromájából, sőt, ha túlontúl sokáig nem került felhasználásra, elkészítésekor kifejezetten kellemetlen ízeket tapasztalhatunk.

Barnarizs

A barnarizs ízletes, könnyen elkészíthető és egészséges étel, ami ráadásul sokkal táplálóbb is fehér testvérénél. Sok minden szól tehát amellett, hogy betárazzunk belőle, de mégsem érdemes: az apró gabonaszemek ugyanis tele vannak természetes olajokkal (ellentétben a fehér rizsszemekkel, amelyek ezért kevésbé is romlandóak), amelyek, ha sokáig állnak, megavasodhatnak. Fél évnél tovább ezért ne is tároljuk, eddig is csak akkor, ha hűvös, sötét, száraz helyet tudunk biztosítani a számára.

Élesztő

Ez az a termék, amelyből tényleg nem szabad – kivétel, ha nagyipari méretben sütünk – nagy tételben otthon raktározni. Az élesztő, aktív enzimjeinek köszönhetően ugyanis rendkívül hamar veszít minőségéből: nedvesség hatására szén-dioxid képződik, ami tönkreteszi a terméket. A hagyományos, friss élesztő a lejárati időn túl még maximum 1-2 hétig tart ki a kamrában, a szárított verzió 2-4 hónapig. Hűtőben pedig nagyjából 2, illetve 4 hónapig bírják.

Fűszerek

Hiába mutat csodásan egy jól megkomponált, színpompás üveginstalláció a konyhapulton, nincs értelme nagyobb tartókban tárolni az aromákban gazdag fűszereinket. A napfény hatására hamar megfakulnak, és az ízükből is gyorsan veszítenek, s mivel egyszerre csak nagyon keveset használunk belőlük, a nagyobb mennyiségben beszerzett fűszer szinte biztosan tönkremegy. Mire az üvegtégely aljára érünk, színükkel, illatukkal, mély ízeikkel már egyáltalán nem gazdagítják az ételt, inkább csak szomorú látványt nyújtanak az egykor szebb napokat látott, kifakult őrlemények.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.