GasztroHírek  » 

Miért ne igyunk kávét a repülőgépen?

Miért ne igyunk kávét a repülőgépen?

2018.08.22.  | Orbán Szilvia

Lehet, hogy nem túl jó ötlet meleg italokat kérni a gépen?

Reggel 6 óra, már hajnali 4 óta talpon vagyunk. Épp megérkezünk a repülőtérre. Rohantunk, a váróban nem volt időnk beülni egy ébresztő kávéra, így úgy döntünk, hogy majd a gépen bepótoljuk a reggelit – ismerős a helyzet?

Bár egy hajnali járaton illatos, forró kávét szürcsölni mindenképpen kényelmes, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) véleménye szerint nem biztos, hogy a legegészségesebb megoldás. Ennek pedig az az oka, hogy a gépen készített teához és kávéhoz csapvizet használnak.

Hogy miért baj ez?

Az EPA évekkel ezelőtt kiadott egy tanulmányt, amely 158 utasszállító repülőgép ivóvizét vizsgálta. Azt találták, hogy 13 százalékuk nem felelt meg a szabványnak, vagyis szennyezett volt a víz. Ezeken a gépeken coliform baktériumokat, néhányon E. colit is találtak.

Kiderült:

a repülőgépeket felszerelik ugyan vízzel, azonban ez a víz nem a legtisztább.

Egy 2015-ös vizsgálat szerint az organizmusok valószínűleg a szennyezett tanker kamionokból kerülnek az általuk szállított vízbe, amelyet aztán a repülőgépekbe töltenek.

Igaz, hogy az EPA eredeti tanulmánya óta történt előrelépés – például a repülőgépeken gyakrabban vannak ellenőrzések –, az ágazatban dolgozók továbbra sincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy a járatokon elérhető víz teljes egészében biztonságos,írja a FoodBeast.

A Business Insider korábban közölt egy interjút, amelyben a Légi Utaskísérők Szövetsége azt állította, hogy a szabályozások nem elég szigorúak, és nem is tartatják be őket kellőképpen.Lehet, hogy érdemes megfontolni, legközelebb kérünk-e teát vagy kávét a repülőn, vagy biztosabb, ha még otthon készítünk egyet magunknak.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.