GasztroHírek  » 

Randa a kajád? Sztár lehetsz a Facebookon!

Randa a kajád? Sztár lehetsz a Facebookon!

2019.02.18.  | Orbán Szilvia

Néhány hónapos fennállása alatt igazi nagymenő lett egy brit, gasztrotémájú Facebook-oldal, amelyet azonban senki sem az ott található ételfotók, sokkal inkább az azokat savazó, vicces kommentek miatt látogat.

A Rate My Plate nevet viselő oldalt tavaly júniusban indították, de azóta óriási népszerűségre tett szert: jelenleg csaknem 1,7 millióan követik nap mint nap. Az oldal lényege, hogy a hozzá csatlakozó Facebook (FB) felhasználók megoszthatják egymással, hogy éppen mi kerül a tányérjukra. Azonban senki ne gondoljon csodálatosan fényképezett, gyönyörűen megkomponált, kitűnő alapanyagokból készített, a legutolsó trendnek megfelelő ételcsodákra!

Az oldal sokkal inkább a – mondjuk így – kevéssé esztétikusan tálalt, fura kinézetű fogások otthona.

Népszerűsége tehát valószínűleg nem is azért óriási, mert az odalátogatók inspirációt merítenek az oldal fotóiból, sokkal inkább kiváló napi humorforrásként működik, ugyanis a megosztott ételfotók alá érkező kommentek sokszor rendkívül szórakoztatóak.

Mutatunk néhány példát:

Ez az „angol reggeli” például annyira kiverte a biztosítékot, hogy a fotó alá pillanatok alatt 174 ezer (!) komment érkezett, melyek 99,9%-ban ekézték a feltöltő főzőtudományát, illetve esztétikai érzékét.

Van, aki szerint ez egy igazán szép fogás – már ha eltekintünk a babtól, a tojástól és a bacontől.
Egy másik hozzászóló azt tette szóvá, hogy a szalonna finoman szólva sincs úgy elkészítve, ahogyan azt a britek megszokták. „Hogyan sütötted meg azt a szalonnát? Radiátoron? Úristen Carol, egy jó állatorvos akár még életre is kelthetné ezt a malacot.”

Voltak, akik azon gondolkoztak, vajon ki volt a fogás valódi megalkotója. „Ezt tuti Ollókezű Edward csinálta.”

„Ha ez lett volna az utolsó vacsora, Jézus saját magát árulta volna el” – írta egy újabb hozzászóló, míg más csak ennyit fűzött a fotóhoz: „Szia Carol, ez csodásan néz ki! Üdv: Stevie Wonder”


Ez alá a fénykép alá pedig többek között a következő komment érkezett, a többiek nagy örömére:
Vagyis nagyjából ez: „Sok szerencsét annak a két kis rizsszemnek, akik menekülőre fogták! Láthatóan nem szerettek volna résztvevői lenni a valaha készített legszörnyűbb uzsonnának. Fel a nyúlcipővel, jó utat, srácok!”


Aki tehát komolyan veszi magát, és nem bírja a savazást, jobban jár, ha nem mutatja meg a tányérját, mert a hozzászólásokban valószínűleg nem lesz köszönet.

A Rate My Plate egyébként a lehetséges 5-ből 4,9-es értékelést kapott a FB-felhasználóktól, s az oldalon olvasható, szöveges ajánlások között pedig többen megemlítik, hogy a profil látogatása garantált jókedvet okoz, hiszen briliáns humorforrás. Mások – kissé epésen – komoly ételkritikusok számára javasolják az oldal látogatását.A Facebook-oldal népszerűségén felbuzdulva úgy tűnik, hogy a rajongók nemsokára újabb platformokon is kiereszthetik a gőzt: a profilhoz kapcsolt honlapon olvasható rövid üzenet szerint ugyanis a Rate My Plate hamarosan iOs és Android-applikáció formájában is elérhető lesz; az oldal most épp tesztelőket toboroz a lelkes felhasználók soraiból.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.