GasztroHírek  » 

Forradalom Budapesten: jönnek a falatok

Forradalom Budapesten: jönnek a falatok

2017.06.08.

Budapest is csatlakozik idén a spanyolok nemzetközi felhívásához és június 15-én itthon is megünnepelhetjük a tapa világnapját. Hat étteremben kóstolhatunk spanyol falatokat, sőt június 1-15. között ajándék tapát is kapunk plusz egy sorsjegyet, amivel madridi utazást nyerhetünk.

Mi is az a tapa? Kis adag étel, amit az ital mellé kínálnak. Bor-, vagy sörkorcsolyának is mondhatnánk, de több annál. A spanyol gasztronómia varázsszava. Spanyolország északi részén pincho (Baszkföldön: pinxho), a déli tartományokban tapa.

Egy kis falat, amit az ital mellé kínálnak.

Általában többes számban használják (tapas), hiszen ki az, aki beéri egy harapással? Olyan, mint az olasz antipasti, vagy a francia hors d'oeuvres, csak éppen a legtöbbször ezt eszik főétel helyett is. "Tapázni" sokkal szórakoztatóbb, mint leülni és megenni egy hagyományos háromfogásos ebédet. A bárokból bárokba (egyik bisztróból a másikba) való járkálás (a spanyoloknak erre külön igéjük van: "tapear") spanyol népszokás. Életérzés. A gasztronómiai kultúra része. Báronként 8-10 tapa, melléje egy-egy pohár bor - és az élet máris szép. Nem véletlen a kifejezés: tapas variadas. Változatos falatok.
Mindegy is, hogy hagyományos tapa (például tortilla, serrano sonka), vagy a mostanában divatos ínyenc tapa (mint például a katalán főzőzseni Ferran Adrià ételkölteményei) - ha tapázol, órákon belül az egész spanyol konyhát megismerheted. És magát Hispániát is.
És Andalúziában a hagyományos falatokat (fasírtgolyó, fokhagymás garnéla) készítik a legjobban, Galíciában a tenger gyümölcseit  (pulpo a la gallega), Asturias tartományban a babot és a kék sajtot. Madrid a hurka és pacal, Barcelona a divatos dizájn tapa-bárok hazája.

A baszkföldi tapa-bárokról pedig külön cikket lehetne írni, hiszen ami alapanyagban és fantáziában a spanyol kulináriában létezik, az itt mind megtalálható.

Bár a tapa szó eredete homályos és a spanyol értelmező szótárakba is csak a 20. században került bele, ma már az egész világ ismeri, a magyar bisztrók is előszeretettel használják a tapa szót az előételekre. Így nem csoda, hogy idén Budapest is csatlakozott a Tapa Világnapjához, amit 6. alkalommal rendeznek meg világszerte.
Ezen a napon az egész világon átfogó programokkal készülnek, számos bár és étterem kínál tapaszokat rendhagyó árakon, de lesznek nyereményjátékok, kóstolók és más izgalmas események is.
Budapesten hat étterem vesz részt az eseményen, a Pata negra Kálvin téri és budai étterme, a márciusban nyílt Asador de Pata negra, a Vicky Barcelona, a baszk bisztró a Bontxo, a La nube és a Padrón Tapas Bár. Június 1-15 között minden vendég ajándék tapát kap az említett bárokban és kap egy sorsjegyet, amivel madridi utazást nyerhet. Június 15-én az Asador de Pata negra termeiben pedig nagy ünnepséget rendeznek a tapa tiszteletére.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább