GasztroHírek  » 

Fehér bor, vörös szőlőből, éjfekete palackban

Fehér bor, vörös szőlőből, éjfekete palackban

2019.05.02.  | Orbán Szilvia

Ritka és különleges borral állt elő egy spanyol bormárka.

Az évszázados borkészítési hagyományokkal büszkélkedő Chivite új fehérbora szokatlan, fekete palackokban érkezik az üzletekbe, írja a TheDrinksBusiness.

A hagyományostól eltérő csomagolás ötletét az adta, hogy a bor egy úgynevezett blanc de noirs, amely azt jelenti, hogy a fehérbor valójában vörös szőlőből készül:

a szőlőszemeket ilyenkor rendkívül óvatosan préselik, ezáltal a vörösbor színét adó pigmentek a héjban maradnak, míg a gyümölcsvelőből kinyert folyadék teljesen színtelen marad.

A borhoz a borászat Garnacha fajtájú szőlőt használ, amelyet a Chivite navarrai szőlőhegyein szüretelnek. A cég vezetője, Julián Chivite márciusban azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint ez az egyetlen spanyol bor, amelyet éjfekete üvegben dobnak piacra.

A világban is ritkaságszámba mennek a fekete palackos borok, csupán néhány ilyenről lehet hallani. Talán a legismertebb közülük a német Black Tower, azt viszont mostanában már nem teljesen fekete, hanem kéttónusú üvegekbe töltve árulják. Másik ismert fekete palackos bor az ausztrál McGuigan Wines borászat itala, amely a Black Label Shiraz nevet viseli.

A The Drinks Business szerint a Chivite új terméke jelen pillanatban a világ egyetlen olyan fehérbora, amely ilyen csomagolásban kapható.

 

 


A fekete palackos újdonság most a márka Las Fincas nevet viselő termékcsaládjához csatlakozik. E név alatt fut még egy rozé is, amelyet a patinás borászat a neves spanyol séf, José Maria Arzak – aki Julián közeli barátja – tiszteletére készített négy éve. A Rosadohoz egyébként ugyanaz a Finca Granja de Legardeta birtokuk adja a szőlőt, amelyen a márka Colección 125 Chardonnay-ja – Spanyolország egyik legkiválóbb fehérbora – is terem.

Az egyedi, fekete üveges Chivite Las Fincas Blanco májustól kerül az üzletekbe, 6000 forintos áron.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.