GasztroHírek  » 

Folyékony arany – film készült a tokaji aszúról

Folyékony arany – film készült a tokaji aszúról

2019.08.08.  | S.N.

A dokumentumfilmjeiről ismert Kossuth-díjas rendező, Almási Tamás ezúttal a tokaji aszúról forgatott Szepsy István, Bacsó András és Alkonyi László főszereplésével.

A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én, szombaton rendezik meg a miskolci CineFesten. A Kossuth-díjas Almási Tamás új filmje, a Folyékony arany a rangos nemzetközi filmfesztivált követően szeptember 19-től látható országszerte a mozikban.

A tokaji aszú, amire a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott érte. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt.

Bár a világ talán meg is feledkezett róla, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál, a magyarok emlékezetében máig él a „folyékony arany”. Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.

„Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha, vallotta Goethe. A tokaji borászok közül néhányan vállalják a kihívást, hiszen az aszúbor készítése hatalmas kockázattal jár. Szepsy István naponta küzd a körülményekkel, hogy előállítsa a világ egykor legdrágább és legkeresettebb édesborát a tokaji aszút, amiért Goethe is rajongott” – mondja Almási Tamás, a film rendezője.

A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, egy híres magyar borászfamília sarja, a mádi Szepsy Pincészet alapítója, Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója és Alkonyi László, a borászatba beleszerető hajdani sikeres bróker, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza. Három elszánt hős, akiket közös szenvedélyük hozott össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira.

Szepsy IstvánSzepsy István

 

 

Bacsó AndrásBacsó András

 

Alkonyi LászlóAlkonyi László

 De megjön-e a várva várt eső? Leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap? Mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Csak őrültek kezdenek ilyen vakmerő vállalkozásba, vagy zsenik, akiket nem kötnek gúzsba a sanyarú körülmények. Ideje volt, hogy a világ megismerje, micsoda erőfeszítés, szenvedés és szeretet van abban a munkában, ami a tokaji aszút egyedülálló hungarikummá teszi.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.