GasztroHírek  » 

Főzőműsor: a nézők tűz alá vették a zsűrit

Főzőműsor: a nézők tűz alá vették a zsűrit

2018.04.08.  | Orbán Szilvia

Áll a bál a brit főzőműsorban: a nézők szinte tűz alá vették a zsűrit, akik szerint a maláj születésű versenyző tradicionális fogása nem volt eléggé megsütve.

A különböző főzős valóságshow-k a világ minden táján népszerűek, Nagy-Britanniában sincs ez másképpen. A BBC műsora, a MasterChef azonban most felszította az indulatokat.

A verseny során Zaleha Kadir Olpin hagyományos maláj fogást, nasi lemakot készített rizsből, amelyhez csirke rendangot tálalt. A műsor bíráinak azonban nem volt ínyére az étel: elsősorban a csirkét kritizálták, amelyen szerintük nem volt eléggé ropogós a bőr.

„A csirke bőre nem ropog, így ehetetlen”

összegezték véleményüket. John Torode és Gregg Wallece döntése végül a versenyző kieséséhez vezetett.

Zaleha Kadir Olpin (@z.olpin) által megosztott bejegyzés,


Az eset óriási felháborodást keltett; a nézők egy emberként álltak ki a versenyző mellett, és nem értik, hogyan történhet meg az, hogy egy ilyen műsorban olyanok zsűriznek, akik nem tudják, hogyan kell helyesen elkészíteni egy fogást.


„Szóval a brit MasterChef versenyzőjének azért kellett kiesnie, mert a csirke rendangja nem volt ropogós. Ööö… milyen rendangot ettél eddig, #GreggAWallace?” – kérdezi az egyik felháborodott néző.

„A rendang egy ikonikus maláj nemzeti étel, amely nem keverendő össze a hasonló indonézzal. Készíthető csirkéből, bárányból és marhából.

Soha nem ropogós. Szintén nem keverendő össze azzal a sült csirkével, amelyet néha a nasi lemak mellé tálalnak”

– okít egy posztban Malajzia (az ázsiai országban született) brit kormánybiztosa is.


„A csirke rendang egy hagyományos, különleges maláj étel. Hogyan kérhetik, hogy a versenyző másképp készítse, csak azért, mert ők ropogósan szeretik? Tiszteljék a fogást! Ez kultúra” – írja egy újabb néző.

A vitába még a maláj miniszterelnök is beszállt, aki egy fotó kíséretében csak ennyit kérdezett: „Ki eszik ’ropogós’ csirke rendangot?”


„Az nyilvánvaló, hogy a bírák nem túl járatosak a világkonyha rejtelmeiben, mert ha ismernék a maláj konyhát, tudnák, hogy hogyan kell kinéznie ennek a fogásnak” – fogalmazott a BBC News-nak Jahabar Sadiq, maláj gasztronómiai író.

„Ropogós? Nem éppen. A húsnak vajpuhának kell lennie – ez az órákig tartó főzés eredménye.

Sok ember, ha csirkére gondol, rögtön a sült húsokra asszociál, de abban nincs semmi fortély, azzal nem igazán lehet megmutatni a jártasságot. Ez egy rendang volt, nem pedig KFC.”

A MasterChef szóvivője szerint a zsűri nem mondott olyat, hogy a csirke bőrének hagyományosan ropogósnak kellene lennie. „A műsor mindig is nagy híve volt a nemzetközi konyhának. Gregg nem állította, hogy a fogást tradicionálisan ropogós bőrrel készítik; csak annyit mondott, hogy úgy, ahogyan az ételt a versenyző tálalta, nem tudta kellőképpen megtapasztalni az ízeket.”

John Torode-ot, a másik zsűritagot úgy tűnik, hogy egyáltalán nem zavarja a felhajtás és a nyakába öntött kritika. „Zseniális, mennyire felizgatta magát mindenki… Namaste.” – kommentálta egyik posztjában a történteket a Twitter-oldalán.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.