GasztroHírek  » 

Francia ezüst a verpeléti kékfrankosnak

Francia ezüst a verpeléti kékfrankosnak

2020.03.12.  | MKO

Ezüstérmet (Vinalies d’Argent) hozott el a párizsi Vinalies Internationales-ről a verpeléti Varsányi Pincészet. A 26 éves múltra visszatekintő borversenyre évről-évre több ezer bort neveznek a világ minden tájáról. Az elismert boros szakértőkből álló több mint 100 fős zsűri 5 napon át vaktesztelte a többtucatnyi országból érkezett tételeket Párizsban. Így került a legjobbak közé az idén 30 éves pincészet Grand Selection sorozatából a Kékfrankos Superior is.

“Azért neveztük a Grand Selection Kékfrankos Superiort, mert

ez a borvidék egyik legmeghatározóbb szőlőfajtája. Nagyon sok arca van, nem véletlenül a Kékfrankos az Egri Bikavér egyik alapja”

- mondja Varsányi Katalin, aki szerint a kékfrankosból könnyed gyümölcsös vörösbort ugyanúgy lehet készíteni, ahogyan akár nagyobb testtel rendelkezőt is. Sőt, rozénak is nagyon jó alapanyaga lehet.

“A mostani, Vinalies d’Argent-tel elismert Kékfrankosunkat különösen szeretem: étcsokoládés, pirosgyümölcsös, talán inkább meggyes. Nem egy nagy testű vörösbor, nem ül bele a hasadba. Nagyon jól el lehet mellette beszélgetni, akár 2-3 pohárral is gond nélkül lecsúszik. Egy elegáns borocska” - vallja a pincészet tulajdonosa. Varsányiék egyébként a kezdetek óta foglalkoznak kékfrankossal, 2015 óta pedig a legmagasabb szintre emelték a fajtából készült boraikat, ekkor jelent meg a Grand Selection sorozatukban is.

“Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy mit szólnak a franciák ehhez a borhoz, lehet-e egyáltalán esélye a nagy francia vörösborok mellett. Illetve furdalt a kíváncsiság, hogy miként viszonyul hozzá a szakma” - mondja Katalin hozzátéve azt, hogy hiába tartja ő egy nagyon szép tételnek a Kékfrankos Superiort, mégis fontos a szakmai visszajelzés is. “Ezek

a borversenyek adnak némi kitekintést arról, hogy hol tartunk most. A mindennapi munka során ugyanis könnyen kialakulhat a pincevakság,

ami szerintem veszélyes lehet. Úgy látom, fontos tudnia a borászatnak azt, hogy hol helyezkedik el az adott tétele a világban. Attól még lehet szeretni a saját borunkat, nincs azzal semmi gond, de nem árt a helyén kezelni és adott esetben bevallani azt, hogy nem lesz egy nagy nemzetközi bor. Szerencsére a Kékfrankos Superiorral kapcsolatban ez utóbbi nem igaz.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.