Ízvadászat » Magyar ízek

Furmint Február

Furmint Február

2017.02.01.

A leghíresebb magyar szőlőfajta, a tokaji aszú alapja, sőt az egyik legmenőbb fehérbor is ebből készül. A furmint a magyar borászat megkerülhetetlen fajtája, nem véletlen, hogy már egy egész hónapot neki szentelnek. Ha február, akkor mostantól furmint.

Szerdán a Furmint Nappal kezdődött a rendezvénysorozat, és egy hónapon át a furmintnak szentelt rendezvényekkel - többek között a csütörtöki Furmint Február nagykóstolóval - ünneplik országszerte az egyik legígéretesebbnek tartott magyar szőlőfajtát a Furmint Február keretében.

A Furmint Februárt elindító Kézdy Dániel tájékoztatása szerint a hónap folyamán öt nagy rendezvényt szentelnek a furmintnak, ehhez mintegy száz kisebb borkóstoló, borvacsora társul, a Furmint Februárhoz különleges menüsorokkal, akciókkal csatlakozó éttermek, borbárok, borszaküzletek száma pedig idén már több százra tehető.

A furmintot érdemes jobban megismerni, mert olyan kincsről van szó, amely a nemzetközi mezőnyben és a csúcsgasztronómiában is megállja a helyét. A legfontosabb magyar borvidék, Tokaj fő fajtája furmint, amely egyben a tokaji aszú alappillére is. A fajta Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidék lát fantáziát benne: a furminttelepítések nagysága az utóbbi években egyértelműen nő, ráadásul akik ezt a fajtát választják, azok jellemzően a legjobb területeiken telepítik, hogy prémium bort készíthessenek belőle.

Néhányan a furmint mint márka erősödésétől az aszút féltik, a szakember azonban emlékeztetett: a természetes édes borok fogyasztása világszinten is mélypontra jutott, és amíg a komoly száraz furmintokat szinte minden évjáratban el lehet készíteni, az aszú sokkal kiszolgáltatottabb az időjárásnak.

A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő.

Az persze könnyen lehet, hogy öt-tíz év múlva arról fogunk beszélni, hogy a tokaji vagy a magyar fehér csúcscuvée-be kerül-e más fajta a furmint mellé, például hárslevelű vagy olaszrizling. Ahhoz azonban, hogy ide eljussunk, nagyon jól meg kell ismerni a fajtákat, majd azokon keresztül a termőterületeket, és jelenleg a furmint tart ott, hogy ezt a világnak prémium minőségben megmutassuk.


A csütörtöki kóstolón kiállító szép számú észak-balatoni borászatot: ebben a régióban az utóbbi években jelentős mennyiségű furmintot telepítettek jó nevű termelők, például a köveskáli Pálffy Pince vagy a csopaki Szent Donát Birtok.

A nagykóstolón olyan új összefogások is bemutatkoznak, mint a fiatal tokaji borászokat tömörítő Tokaj Y, amelynek közös standján a Budaházy-Fekete Kúria, a Homoky, a Kvaszinger, az Árpád-hegy és a Zsirai Pincészet furmintjaival találkozhat a közönség.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.