GasztroHírek  » 

Füstölt chilis sör a húsvéti bárányhoz

Füstölt chilis sör a húsvéti bárányhoz

2019.04.21.  | MKO

A Szent András Sörfőzde tavaszköszöntő sörei minden évben más recept alapján készülnek. Idén nem csak a húsvéti ünnepeket nyitják meg a békésszentandrásiak, de a barbecue-szezont is. A limitált kiadású sorozat 2019-ben egy tradicionális red ale és mellé egy füstölt chilis red ale, melybe a békés megyei Kígyóscsili aranyérmes chipotle szósza került.

Tavaly is szerettük, de idén ismét izgalmasak: a Nyúlon Innen egy tradicionális Red Ale, míg a Nyúlon Túl-t egy közepesen erős, bükkfán füstölt, chipotle chiliszósz teszi figyelemfelketővé. A sört így nem csak inni jó, de húsos ételek alapanyaga is lehet.

A chipotle szószt idén a főzde partnere, az újkígyósi Kígyóscsili biztosította. Bánfi Krisztián és Csongrádi Tímea kistermelői vállalkozása nemrégiben Amerikában is tarolt: arany és ezüst minősítést szerzett a The World Hot Sauce Awards-on.

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde célja, hogy az év minden szakában alkalmakhoz illő, izgalmas, limitált kiadású sörökkel rukkoljon elő. Bónuszként most két férfias húsvéti menüt hoztak össze: a recepteket a Nagylaposi Birkacsárda séfje, Takács Bálint álmodta meg, míg a Szent András Sörfőzdétől Bukovinszky Béla és a Kígyóscsilitől Bánfi Krisztián kuktálkodnak. A fogásokban a sör alapanyagként is funkcionál, de a nagy munka alatt nem maradhat el a folyadék sörben történő pótlása sem.

Újhagyma krémleves chipotle chilis túrógombóccal 

Hozzávalók 4 főre:

  • 100 g burgonya apró kockákra vágva
  • 200 g újhagyma feldarabolva
  • egy ek libazsír (vagy bármilyen zsiradék)
  • ízlés szerint só, bors
  • 100 g Nyúlon túl sör
  • vaj, tejszín
  • szükség szerint víz (az elforrt folyadék pótlására)

Túrógombóc:

  • 175 g túró
  • 25 g búzadara
  • fél tojás
  • 1 egész chipotle chili 

Pácolt retek:

  • 2 db retek
  • 1 dl Nyúlon innen sör
  • 0,5 dl almaecet
  • 1 kk cukor 

A krumplit és az újhagymát feldaraboljuk, majd egy lábasban zsíron megfonnyasztjuk. Felöntjük a húsleves és a sör keverékével. Amikor a krumpli puhára főtt, összeturmixoljuk. Tejszínnel és vajjal sűrítjük.

Levesbetét 1 (túrógaluska):

Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, két kanállal galuskákat szaggatunk, és kifőzzük.

Levesbetét 2 (pácolt retek):

Készítünk egy páclevet sörből, ecetből, cukorból. A retket kis kockákra vágjuk és lepácoljuk.

Levesbetét 3 (előre elkészítjük):

4 db vékony szelet hagyományosan füstölt tarja két sütőpapír közt sütőben ropogósra sütve

Az újhagyma olajhoz egy csokor újhagyma zöldjét hidegen sajtolt napraforgóolajjal összeturmixoljuk, majd átszűrjük. (Hűtőben sokáig eláll)

Tálalás:

A tányérban elhelyezzük a betéteket, ráöntjük a levest, majd az olajat rácsepegtetjük.

Báránygerinc spenótos nudlival és tavaszi salátával

Hozzávalók 4 főre:

800 g báránygerinc (opcionális)
 
Nudli:

  • 100 g spenót
  • 5 g fokhagyma
  • 1 kanál libazsír (vagy bármilyen zsiradék)
  • 150 g főtt összetört krumpli
  • 75 liszt

Saláta:

  • egy csokor retek
  • egy csokor újhagyma
  • egy marék spenótlevél
  • ehető virágok
  • vinegrette:
  • 5 g újhagyma szár
  • 8 g chippotle szósz
  • 1 g dijoni mustár
  • 30 g hidegen sajtolt napraforgó olaj (vagy olivaolaj)
  • 15 g Nyúlon innen sör
  • ízlés szerint almaecet

Hús:

A gerincet serpenyőben megsütjük és rozmaringos vajjal locsolgatjuk. Pihentetjük a húst.

Spenótos nudli:

Egy serpenyőben kis zsíron, fokhagymával megfonnyasztjuk a spenótleveleket. Félretesszük.

Megpucoljuk az előre héjában megfőzött krumplit. Áttörjük.

A spenótot apróra vágjuk és összekeverjük a nudli többi hozzávalóival. Összegyúrjuk, kiformázzuk a nudlikat.

Vizet forralunk és kifőzzük a nudlikat. Leszűrjük és félretesszük.

Saláta:

A fent elkészített páclébe belevágjuk a zöldségeket (retek, újhagyma).

Egy habverővel összekeverjük a vinegrette hozzávalóit.

Tálalás.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.