Tavaly is szerettük, de idén ismét izgalmasak: a Nyúlon Innen egy tradicionális Red Ale, míg a Nyúlon Túl-t egy közepesen erős, bükkfán füstölt, chipotle chiliszósz teszi figyelemfelketővé. A sört így nem csak inni jó, de húsos ételek alapanyaga is lehet.
A chipotle szószt idén a főzde partnere, az újkígyósi Kígyóscsili biztosította. Bánfi Krisztián és Csongrádi Tímea kistermelői vállalkozása nemrégiben Amerikában is tarolt: arany és ezüst minősítést szerzett a The World Hot Sauce Awards-on.
A békésszentandrási Szent András Sörfőzde célja, hogy az év minden szakában alkalmakhoz illő, izgalmas, limitált kiadású sörökkel rukkoljon elő. Bónuszként most két férfias húsvéti menüt hoztak össze: a recepteket a Nagylaposi Birkacsárda séfje, Takács Bálint álmodta meg, míg a Szent András Sörfőzdétől Bukovinszky Béla és a Kígyóscsilitől Bánfi Krisztián kuktálkodnak. A fogásokban a sör alapanyagként is funkcionál, de a nagy munka alatt nem maradhat el a folyadék sörben történő pótlása sem.
Újhagyma krémleves chipotle chilis túrógombóccal
Hozzávalók 4 főre:
- 100 g burgonya apró kockákra vágva
- 200 g újhagyma feldarabolva
- egy ek libazsír (vagy bármilyen zsiradék)
- ízlés szerint só, bors
- 100 g Nyúlon túl sör
- vaj, tejszín
- szükség szerint víz (az elforrt folyadék pótlására)
Túrógombóc:
- 175 g túró
- 25 g búzadara
- fél tojás
- 1 egész chipotle chili
Pácolt retek:
- 2 db retek
- 1 dl Nyúlon innen sör
- 0,5 dl almaecet
- 1 kk cukor
A krumplit és az újhagymát feldaraboljuk, majd egy lábasban zsíron megfonnyasztjuk. Felöntjük a húsleves és a sör keverékével. Amikor a krumpli puhára főtt, összeturmixoljuk. Tejszínnel és vajjal sűrítjük.
Levesbetét 1 (túrógaluska):
Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, két kanállal galuskákat szaggatunk, és kifőzzük.
Levesbetét 2 (pácolt retek):
Készítünk egy páclevet sörből, ecetből, cukorból. A retket kis kockákra vágjuk és lepácoljuk.
Levesbetét 3 (előre elkészítjük):
4 db vékony szelet hagyományosan füstölt tarja két sütőpapír közt sütőben ropogósra sütve
Az újhagyma olajhoz egy csokor újhagyma zöldjét hidegen sajtolt napraforgóolajjal összeturmixoljuk, majd átszűrjük. (Hűtőben sokáig eláll)
Tálalás:
A tányérban elhelyezzük a betéteket, ráöntjük a levest, majd az olajat rácsepegtetjük.
Báránygerinc spenótos nudlival és tavaszi salátával
Hozzávalók 4 főre:
800 g báránygerinc (opcionális)
Nudli:
- 100 g spenót
- 5 g fokhagyma
- 1 kanál libazsír (vagy bármilyen zsiradék)
- 150 g főtt összetört krumpli
- 75 liszt
- só
Saláta:
- egy csokor retek
- egy csokor újhagyma
- egy marék spenótlevél
- ehető virágok
- vinegrette:
- 5 g újhagyma szár
- 8 g chippotle szósz
- 1 g dijoni mustár
- 30 g hidegen sajtolt napraforgó olaj (vagy olivaolaj)
- 15 g Nyúlon innen sör
- ízlés szerint almaecet
Hús:
A gerincet serpenyőben megsütjük és rozmaringos vajjal locsolgatjuk. Pihentetjük a húst.
Spenótos nudli:
Egy serpenyőben kis zsíron, fokhagymával megfonnyasztjuk a spenótleveleket. Félretesszük.
Megpucoljuk az előre héjában megfőzött krumplit. Áttörjük.
A spenótot apróra vágjuk és összekeverjük a nudli többi hozzávalóival. Összegyúrjuk, kiformázzuk a nudlikat.
Vizet forralunk és kifőzzük a nudlikat. Leszűrjük és félretesszük.
Saláta:
A fent elkészített páclébe belevágjuk a zöldségeket (retek, újhagyma).
Egy habverővel összekeverjük a vinegrette hozzávalóit.
Tálalás.