GasztroHírek  » 

„Füsttel szennyezett” bor miatt pereskednek

„Füsttel szennyezett” bor miatt pereskednek

2019.10.10.  | Orbán Szilvia

A híres Sonoma-borvidék egyik borászata beperelte szerződéses New York-i forgalmazóját, amiért az visszautasította 2017-es évjáratát, füstszennyezésre hivatkozva.

A kaliforniai Westside Borászat azzal vádolja a Long Islanden működő SMT Acquisitions nevű forgalmazó céget, hogy tévesen vádolta meg őket azzal, hogy a nekik felkínált 2017-es évjáratuk füsttel szennyezett volt, írja a The Drinks Business.

Az esetről először a New York Post számolt be: az SMT visszautasította a sonomai pincészet 4841 darab Noble Tree palackját, mert úgy vélték, hogy a bor olyan szőlőtőkék gyümölcséből készült, amelyeket a kaliforniai erdőtüzek idején komoly füst ért.

A borászat által a brooklyni szövetségi bírósághoz benyújtott panasz szerint a borokra élő szerződésük volt a forgalmazóval.

„Az SMT Acquisitions azt bizonygatja, hogy nem kötelesek birtokba venni, illetve fizetni a 2017-es borokért az alapján, hogy azok állítólag füsttel szennyezettek az államban akkoriban dúló erdőtüzek miatt. Ez egyszerűen nem igaz” – olvasható a beadott periratban.

A New York Postban a pincészet azt állítja, hogy a Noble Tree palackjaihoz használt szőlőt még az erdőtüzek előtt szüretelték le, illetve azután beltéri tartályokban tárolták. A Westside ezért a forgalmazót mintegy 400 ezer dollárra – átszámítva körülbelül 116 millió forintra – perli.

A füst egyébként az olyan borrégiók egyre gyakoribb problémája, amelyek hajlamosak az erdőtüzekre, és a gond a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb. Ugyanakkor, a füsttel szennyezett szőlő csak nagyritkán kerül palackokba, hiszen a borászatok még a préselés előtt felismerik és mellőzik az érintett termést.

„A borászatok inkább választják ezt a megoldást, mint hogy a márkájuk reputációján csorba essen” – fogalmazott John Aguirre, a Kaliforniai Borszőlő Termesztők Szövetségétől. A szervezet épp nemrégiben adományozott 1,5 millió dollárt egy szövetségi alap javára, hogy a füstszennyezés problémáját mélyebben tanulmányozzák.

Az egy évvel ezelőtti Mendocino-erdőtüzek Kalifornia állam történetének legnagyobb tűzesetévé váltak, amelyben több mint 1200 négyzetkilométernyi terület volt érintett, a füstjét pedig még New Yorkban is látni lehetett.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.