GasztroHírek  » 

Gluténmentes alapanyag gyárat fejlesztenek Nyíregyházán

Gluténmentes alapanyag gyárat fejlesztenek Nyíregyházán

2017.10.10.  | MTI

Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem kifejlesztésére 1,13 milliárd forintot fordít a GOF Hungary Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló Kft. Nyíregyházán.

A GOF Hungary Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló Kft. közleménye szerint a cég ehhez  a Széchenyi 2020 program keretében 627 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A kutatási projektben gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékeket és a gyártáshoz szükséges malomipari technológiákat fejlesztik ki, valamint kialakítják a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges rendszert is.

A GOF Hungary Kft. konzorciumi partnerével, a KOR-AN 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel azt is vizsgálni fogja, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben, a kutatási eredményeket felhasználva egy ipari méretű, gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem kifejlesztése valósul meg - olvasható a közleményben.

A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre 2004-ben, fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése mellett a megtermelt termények értékesítése. Honlapjuk szerint a társaság Magyarország harmadik legnagyobb repce exportőre évi 15-20 ezer tonna repce kivitellel, a napraforgó értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2016-ban átlagosan 50 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele a 2015-ös 5 milliárd 38 millió forintról tavaly 5,8 milliárd forintra nőtt. Adózott eredménye két évvel ezelőtt 12 millió forint, 2016-ban pedig 13,6 millió forint volt.

A rizst kivéve gabonafélékkel, hüvelyes növényekkel és olajos magvak termesztésével foglalkozó KOR-AN 98 Kft. nettó árbevétele 2015-ben 555 millió, 2016-ban 671 millió forint volt, adózott eredménye a tavalyelőtti 1,8 millió forintról 19,4 millió forintra nőtt 2016-ban.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.