GasztroHírek  » 

Gond van: túl sok a sajt Amerikában

Gond van: túl sok a sajt Amerikában

2018.08.09.  | Orbán Szilvia

Hogy mit kezdjünk egy óriási sajttömeggel? Sokan el sem tudnának képzelni ennél nagyszerűbb gondot. De az amerikai sajtipar számára a megoldás jóval bonyolultabb egy gigantikus fondüparti összedobásánál. Néhányan egyenesen „sajt apokalipszisről” beszélnek.

A jelenlegi, 630 ezer tonnányi (1,39 milliárd font) nemzeti sajtkészlet a legnagyobb azóta, amióta 100 éve elkezdték az adatok feljegyzését, írja a The Washington Post.

Az idei mennyiség 6 százalékkal több, mint a tavaly regisztrált, és 16 százalékkal magasabb érték a 2016-os évhez viszonyítva. Pedig már abban az esztendőben is érzékelték a túltermelés problémáját:

akkor az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium – hogy csökkentse a felesleget – felvásárolt egy 20 millió dollár értékű mennyiséget, amelyet élelmiszerbankoknak adományozott.

De miért is ül az USA egy irdatlan sajthegy tetején?

Először is, az amerikaiak leszoktak a tejről.

A szakminisztérium adatai szerint 1970-hez képest a lakosság 37 százalékkal iszik belőle kevesebbet.  Aztán ott vannak

az egyre népszerűbb, tejet kiszorító ital alternatívák, de a tejet a gyermekkori elhízással kapcsolatba hozó aggályok is (amelyek miatt néhány iskolában fel is hagytak a tejkínálással),

illetve napjaink egyre hangosabb véleménye, amely kifejezetten megkérdőjelezi a tejfogyasztás egészségügyi előnyeit (egyes vélemények szerint az emberi szervezet egyáltalán nem képes a tej megfelelő megemésztésére). 

Így lehetséges az, hogy a tejfeldolgozókban jóval több a tej, mint amennyire az embereknek ma szüksége van. A felesleget pedig ugye legegyszerűbb a hosszan, könnyen eltartható sajt formájában tárolni…

A sajt felhalmozódásának van egy év közbeni dinamikája is:

megfigyelhető egy szezonális, nyári csúcs, amelynek szintén több oka van.

Az egyik fő ok, hogy az iskolákban elkezdődik a nyári szünet, így a tanév során relatíve nagy mennyiséget felvevő menzák bezárnak. A nyári hónapokban az éttermi menük is áttérnek egy könnyedebb étlapra. Arról nem is beszélve, hogy az évnek ebben a szakában – amikor a nappalok a leghosszabbak – a legproduktívabbak a tehenek is.

A legújabb kormányintézkedések sem segítenek az ágazatnak:

az amerikai acél- és alumíniumtarifák bevezetésére egyes országok – például Kanada és Mexikó – a wisconsini sajtokra kivetett adókkal vágtak vissza. Míg más országok egymást kölcsönös előnyökkel járó kereskedelmi megállapodások kidolgozásán munkálkodnak, az USA tejipara ezáltal tovább izolálódik az egyre élesedő versenyt produkáló globális gazdaságban.

Így pedig – ha azok az országok, amelyek idáig hagyományosan az amerikai tejpiacról importáltak, másfelé fordulnak – az Egyesült Államok sajtkészlete hamarosan eléri azt a szintet, amely már egy krízis előfutára, írja a Food and Wine.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.