GasztroHírek  » 

Gourmet Fesztivál: sör, paprika, sercli

Gourmet Fesztivál: sör, paprika, sercli

2019.04.29.  | Sümegi Noémi

Nem a hagyományos paprikás ételeket kell elképzelni a IX. Gourmet Fesztiválon, amelynek egyik idei témája a paprika – illetve de, azt is. Fine dining és rotyogó bográcsok május 16. és 19. között a Millenárison.

Úgy tűnik, nem szokott annyi füsthöz a Société Budapest konyhája, mint amennyivel Veres István, a friss Michelin-csillagos Babel séfje készítette a polipot, a IX. Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóját ugyanis sajátos színnel festette alá az időről időre megszólaló tűzjelző. Veres az alkalomhoz illő fogásban minden alapanyagot felhasznált, amit az idei budai gasztrofesztiválra a séfeknek „előírtak”: a grillezett polipot sörben pácolta, paprikaszósszal és serclimorzsával kínálta.

A sör-paprika-sercli tematikát egyébként a Millenárisra kitelepülő séfek bármilyen formában megjeleníthetik, és még

a cukrászoknak sem kell lemondaniuk arról, hogy beszálljanak a versenybe:

jó példa volt erre a tájékoztatón a DesszertNeked citrusos tányérja, ami a feketeszezám és a sárgabarack mellett édes rozskenyérmorzsát és karamellás sört tartalmazott.

Kilencedik alkalommal foglalják el a legjobb hazai vendéglátóhelyek a Millenárist: ezúttal több mint ötven étterem fogja megmutatni, mit tud, mellettük pedig megjelennek a pékek, a cukrászok és a street food legkiválóbb képviselői is. Összesen vagy kétszáz fogás közül választhatnak a látogatók, és ma már az is természetes, hogy a különféle diétát követők és az ételérzékenységgel élők is találhatnak kedvükre valót. És miközben végigkóstolhatjuk a legjobb hazai éttermek kínálatát egy-egy szemrevaló kis fogással, a magyar konyha rusztikusabb vonala is megjelenik: három séf fog bográcsban főzni, nem is akárkik.

Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, a Magyar Konyha olvasói előtt már ismert Tinusz Gábor lobogtatja mesze földön híres halászlevét, szombaton Bíró Lajos alkotja újra a hagyományos csülökpörköltet, vasárnap pedig Mészáros Ádám, a két Michelin-csillagos Onyx séfje készít az édesapjával velős csülkös pacalt. A séfekhez oda lehet menni, el lehet beszélgetni velük.

Más hazai Michelin-csillagos étterem is képviselteti magát az OTP Gourmet Fesztiválon: Széll Tamás és Szulló Szabina, a Stand séfpárosa főz ebédet azon a mesterkurzuson, ahol az olasz Ferrari pezsgőház tételeit mutatják be. És ez csak egy a számos mesterkurzus és workshop közül, ahol sok mindent megtudhatunk akár az otthoni hússütésről, akár a kovászolt kenyerekről, a színpadi programokat pedig minden látogató követheti.

Idén is képviselteti magát a nemzetközi gasztronómiai élet, és már nem csupán a közép-európai régióból, hanem Moszkvából és Szöulból is érkeznek vendégséfek. Exkluzív vacsorát ad a két Michelin-csillagos éttermet irányító osztrák séf, Konstantin Filippou, aki a stájer és görög konyhát ötvözi, a szöuli Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet kínál (védjegye a több mint tíz évig érlelt osztriga- és szójaszósz), és bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár is, akik valósággal berobbantak a világ élvonalába. Aki pedig ezek között sem találna magának megfelelő finomságot, még mindig ihat egy jó sört, és haraphat hozzá egy serclit.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.