GasztroHírek  » 

Grúziában 8000 éves múltja van a bornak

Grúziában 8000 éves múltja van a bornak

2019.06.25.  | Orbán Szilvia

A világ legősibb borrégiójára bukkanhattak a régészek Grúziában. A leletek tanúsága szerint a térségben már időszámításunk előtt 6000-ben is készítettek bort, ennél pedig még sosem találtak régebbi bizonyítékot.

A grúzok rendkívül büszkék borászati történelmükre, joggal, ugyanis az ország remek szőlők hazája évszázadok óta, azonban most már az is bizonyítható, hogy övék a valaha talált legrégebbi borlelet is. Az ország Gadakrili Gora nevű régiójában végzett régészeti kutatás ugyanis most óriási leletet produkált:

az ásatások során a szakemberek olyan agyaghordó darabokra bukkantak, amelyeket kívül szőlőképekkel díszítettek.

Az edényekről megállapították, hogy egykor bort tartalmaztak, sőt, pollenmaradványokat is kimutattak rajtuk, amelyekből arra következtetnek, hogy a hordókat olyan környezetben használhatták, amelyek közvetlen közelében szőlőskertek álltak, írja a FoodBeast. A régészek a lelet korát mintegy 8000 évesre becsülik.

A grúz borászat számos krízishelyzetet vészelt át története során, legutóbb a szovjet érában kellett kitartania, amikor is a központi vezetés az ágazat teljes iparosítására törekedett. A bor és a borpárlatok házi készítése azonban még ma is a grúz emberek kedvelt elfoglaltsága. Sokan csak saját fogyasztásra foglalatoskodnak az italokkal, mások viszont jövedelem kiegészítésként tekintenek a tevékenységre. Az elmúlt néhány évben pedig az ország borturizmusa is fellendülni látszik, amint egyre több külföldi kíváncsi Grúzia különleges, az európai ízlésnek kissé idegen boraira. 

A gyakran „a legeurópaibb kaukázusi országként” emlegetett Grúzia legnagyobb borvidéke a Tbiliszitől kétórányi autóútra fekvő Kakheti. A zöld lankákon remek szőlő terem, talán a legismertebb közülük a szeparavi, amelynek még a húsa is fekete – így az ebből készített bort a helyiek már nem is vörösnek, hanem feketének mondják. A vidéken jól megférnek egymás mellett a grúz kézben lévő, és az európai befektetők által irányított borászatok, ahol mind a hagyományos grúz, mind az „európai stílusú” borkészítéssel megismerkedhetnek az érdeklődők.

A két borkészítési eljárás ugyanis meglehetősen eltér egymástól.

A grúzok a leszüretelt szőlőt lepréselik, majd a levet a héjjal, szárral, magokkal együtt nagy, a földbe ásott cseréphordókba öntik.

A lezárt hordót aztán – a természetes élesztőgombák segítségével – 5-6 hónapon át a földben erjesztik, végül lefejtik és palackozzák.

A szőlőmaradványokból pedig pálinka készül, ez a chacha. Mivel a hatalmas, több száz literes edények a földbe vannak ásva, a tisztításuk meglehetősen körülményes; általában valaki lemászik a hordóba, átmossa a falát citromsavval, és méhviasszal kezeli – csak ezután jöhet az újabb kör. 

Azonban nem csak a készítés folyamata különbözik, de maga a hagyományos grúz bor is egyedi. Az európai ízléstől eléggé távol álló sötét, gyümölcsös ital más vörösborokhoz képest általában csersavasabb, néha kissé édesebb. A grúz fehérbor pedig valójában inkább borostyánszínű, és a világ más tájain kóstolt fehérborokkal összehasonlítva strukturáltabb, gazdagabb és testesebb.

A hagyományos módszerekkel készített borok nagyszerűen passzolnak a híresen jó grúz konyha ételeihez. A „fehér” tökéletes kísérője lehet a honi sajtoknak – kitűnően illik például a szulugunihoz –, de a grúz klasszikushoz, a fűszeres darált hússal töltött tésztabatyuhoz, a hinkalihoz (khinkali), és a hacsapurihoz is, amely egy, a tészta és a sajt egymásra rétegzéséből összeállított, serpenyőben sült gazdag lepénykenyérféle. A grúz vörösbor pedig tökéletes párja a fűszeres kolbászoknak (kupati), illetve a vadhúsoknak. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.