GasztroHírek  » 

Günzer Tamásé az év pincészete

Günzer Tamásé az év pincészete

2019.10.09.  | MTI, Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az Év Pincészete díj átadóünnepségén a díj idei nyertese, Günzer Tamás úgy vélekedett: a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést.

Az Év Pincészete díj átadóünnepségén szerdán Villányban Feldman Zsolt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által kiírt verseny eredményhirdetése előtt azt mondta: Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak. Fontos a borászatok, pincészetek között zajló egészséges verseny, hiszen ezzel fokozható a minőség mind a vendéglátás, mind a borkészítés területén. 

A díj idei nyerteséről készült korábbi cikkünkben (Ördögárok szerelmese - Günzer Tamás, a józan borász c.) bemutattuk Günzer Tamás villányi borászt, aki rajongásig szereti a bort. Borászbirtokának legjobb borát édesapjáról nevezte el, ezzel a  borkülönlegesség elkészítésével fejezte ki háláját édesapja iránt, aki elindította ezen a pályán.

Az Év Pincészete 2019 díjjal kitüntetett Günzer Tamás a villányi pincészetében 2019. október 9-én. Balra Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke. (MTI/Sóki Tamás)Az Év Pincészete 2019 díjjal kitüntetett Günzer Tamás a villányi pincészetében 2019. október 9-én. Balra Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke. (MTI/Sóki Tamás)

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az év pincészete” kitüntető címet, amelyet szakmai körök szavazatai alapján 2019-ben a Günzer Tamás Pincészetének adományozta.

"Az ”Év Pincészete” cím egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a bor készítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja." (Hnt.hu)

Hordók az Év Pincészete 2019 díjjal kitüntetett Günzer Tamás a villányi pincészetében. (MTI/Sóki Tamás)Hordók az Év Pincészete 2019 díjjal kitüntetett Günzer Tamás a villányi pincészetében. (MTI/Sóki Tamás)

A pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent. A borász közölte: éves szinten félmillió palackozott bort értékesítenek, a 15-20 százalékuk exportra kerül. A díj idei nyertese, Günzer Tamás úgy vélekedett,

a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést.    

A pincészetet több megtiszteltetés érte már az eddigi pályafutása alatt, pl:

- Rosé borukat Magyarország legjobb új borának választották. (2016-2017-2018)

- 2012 júliusában Észtországban vehettek át egy díjat. Pincészetüket, az Európai Bor és Gasztronómiai Szövetségek Egyesülete (CEUCO) különdíjjal díjazta.

- 2015-ben Gunzer Tamást választották az Év Agráremberének, feldolgozó-élelmiszeripar kategóriában.

- Számos borászati díj (Villányi Borverseny, Magyar Bormustra XXXVII. Országos Borverseny, Mundus Vini: Bocor Grandior Merlot 2012-Aranyérem,  Magyar Hölgyek Bora 2016: Bocor Chardonnay 2015 – legjobb fehérbor, Rosé 2015 – legjobb rosé bor, Mátyás Cuvée 2012 – legjobb vörösbor, Magyarország legjobb újbora, Top 100 magyar bor stb.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.