GasztroHírek  » 

Gyönyörű kacsamáj a kétcsillagos Onyxból

Gyönyörű kacsamáj a kétcsillagos Onyxból

2019.06.05.  | MKO

Az ötlet megvalósításában hajtóerő volt a Made in Hungary éttermi mozgalom, mely két kiváló, méltán híres magyar alapanyagot, kacsamájat és Tokaji aszú esszenciát ad a top séfek kezébe, hogy azok saját értelmezésében készítsék el és tegyék fel az étlapjukra.

„Az ételünk első ránézésre megtévesztő lehet, hiszen a kacsamájból készített mousse egy szarvasgomba formáját veszi fel. Azét a fehér szarvasgombáét, amely Magyarország akácerdeiben terem és édes íze teszi egyedülállóvá. Ez az esszencia a konyakkal és aszúval készített mousse állagúra dolgozott kacsamáj tetejére por formájában került fel.” - árulta el Mészáros Ádám chef.

„A fő összetevő kiegészítéseként kávés mandulaföldet, szarvasgombás kalácsot és sült almapürét használtunk.”

Nem hétköznapi porcelánon terítenek: ezek fiatal képzőművészek segítségével születtek. „A Made in Hungary fogásunkhoz más irányból közelítettünk: egy olyan kézműves terméken szerettük volna kínálni a kacsamájunkat, amely tökéletesen illeszkedik a magyar értékeket kidomborító koncepcióba. Egy igazi hungarikum, a világhírű márka, a Herendi Porcelánmanufaktúra szerencsére partnerünk volt a küldetés megvalósításában.” – osztotta meg gondolatait Fekete Marcell F&B igazgató.

„Az Onyx számára készített bonbonier díszítésénél felmerült az egyéni design készítése, azonban a személyes találkozó és a véletlenek úgy hozták, hogy Herend egyik letisztult, modern Onyx elnevezésű mintája került a tálalóra és a hozzá tartozó kanálra.” – tette hozzá Cserhalmi Rita, a Herendi Porcelánmanufaktúra PR vezetője.
Egy meglehetősen bonyolult dekorról lévén szó a gondos kézi festésű porcelánok több hónapig készültek a Herendi Manufaktúrában. A készítési folyamatról a Hooh Stúdió készített hangulatfilmet.

herend x onyx x sauska from Onyx Restaurant on Vimeo.

A kacsamáj mellett a fogás másik fontos összetevője a Tokaji, melynek a legnemesebbjét, az aszúesszenciát használták az ételhez. 

„Régóta tudjuk, milyen fontos eleme a tokaji édesborok élvezetének a látvány.

Ezért örültünk annyira a kanálszervíz ötletének, mert az aszú esszencia gyönyörű, lassú szétterjedése a kanálon és a sokrétegű ámbrás-mézes aranyló színorgia többet mond ezer szónál. Minőséget sugall, elvarázsol, megállítja az időt. És klasszikus, felejthetetlen slow food - élménnyé avatja a kóstolás pillanatát.” –hangsúlyozta Sauska Andrea, a Sauska Borászat tulajdonosa.

A Sauska Pincészet 2003-as szüretéből származó aranysárga bor illatában és ízében komplex sárgabarack, vanília, grillázs aromákkal rendelkezik s remekül harmonizál a kacsamájjal. A bor egyedi külsőben, fekete-arany címkével került palackozásra az Onyx számára.

A hungarikumok találkozásából sikerült egy olyan signature fogást alkotni, amely méltó köntösben reprezentálja a magyar borkultúra és gasztronómia fontos kincseit. Bízunk benne, hogy mind a magyar, mind a külföldi vendégeink szeretni fogják ezt a különleges fogást.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.