GasztroHírek  » 

Ha többet vásárolunk, többet is dobunk ki

Ha többet vásárolunk, többet is dobunk ki

2020.03.27.  | S.N.

Ezekben a napokban talán még fontosabb, hogy figyeljünk a tudatos vásárlásra – ha több élelmiszert rakunk a bevásárlókosarunkba, akkor félő, hogy többet is dobunk ki.

Évi 68 kilónyi ételt dobunk a kukába fejenként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon, ami összesen 1,8 millió tonna élelmiszert jelent. És akármilyen furcsa,

az elmúlt hetekre jellemző, karácsonyi ünnepeket meghaladó mértékű vásárlási hullám következtében ez a mennyiség idén még tovább emelkedhet,

ugyanis hatalmas készleteket halmoztunk fel a vészhelyzet kihirdetése óta. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a vásárlási láz naponta eléri az év végi ünnepek előtti forgalom másfélszeresét, pedig az élelmiszerüzletek ellátása folyamatos, így nem kell attól tartanunk, hogy élelem nélkül maradunk.

Gőbel Rebeka, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja dolgozatában arra mutat rá, hogy a pazarlás fő oka a tudatosság hiánya, pedig a jelenlegi helyzetben talán még nagyobb szükség van az odafigyelésre. „A kukába kerülő élelmiszer számos problémát okoz: amellett, hogy többletkiadás a háztartások számára,

a környezetünkre is káros hatással van, mert a hulladékba kerülő szerves anyag – amely döntően kidobott étel – jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához”

– mondja a Kaposvári Egyetem hallgatója.

A fiatal kutató szerint tehát nem tudatosul bennünk, mekkora gond, ha a maradék a szemetesbe kerül. Az alapos tervezés helyett hajlamosak vagyunk hirtelen hozott döntéseink alapján vásárolni, és olyan élelmiszereket is a bevásárlókosarunkba teszünk, amelyekre nincs is szükségünk. Ráadásul arra sem vagyunk felkészülve, hogy miképpen kell nagyobb mennyiséget tárolni úgy, hogy ne menjen tönkre idő előtt. A jelenlegi helyzetben természetes, hogy a tömeget elkerülve kevesebbszer, de nagyobb tételben vásárolunk. Mindezt azonban tegyük átgondoltan, nézzük meg, miből van elég, és mi az, amiből már fogytán az otthoni készlet, esetleg találjuk ki előre a heti menüt.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.