Receptek

Hagymaleves

Hagymaleves

Lyoni kisvendéglőkből elindulva hódította meg a világot. Szükséges hozzá hagyma, fiatalabb vagy közepesen érett gruyère sajt vagy parmezán, de pecorino is jó. Ha valaki talál megfelelő minőségű magyar sajtot, akkor természetesen azt használja. Fontos, hogy legyen kéznél valamilyen alaplevünk vagy húslevesünk. Ha nincs, viszonylag gyorsan is készíthetünk egyet.

GYORS ALAPLÉ

ELKÉSZÍTÉSE:

1 kg egyenletesen kis darabra vágott zöldséget (sárgarépa, szárzeller, hagyma, fokhagyma, gomba, póréhagyma, édeskömény, félbevágott paradicsom, petrezselyemszár, babérlevél) néhány percig vajon és olívaolajon párolunk.

Felöntjük 1 dl fehérborral, besűrítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy 4-5 cm-rel ellepje. Felforraljuk, lehabozzuk, 20 percig kis lángon hagyjuk. Végül lehúzzuk a tűzről, és tüllzacskóban belelógatunk kis darabka csillagánizst, néhány szem zúzott borsot, 1 szegfűszeget és egy kis darabka fahéjat. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.

LEVES

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg hagyma, félbevágva, vékony félkarikára vágva
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 dkg vaj
  • 1 l alaplé
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 20 dkg gruyère sajt
  • 4 szelet pirítós, jobb kenyérből
  • 60-70 ml vörös portói (vagy egy testes Mmrlot kevés brandyvel keverve)
  • só, bors, szerecsendió

ELKÉSZÍTÉSE:

Széles serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, kissé sózzuk. Néhány percig pároljuk, míg a hagyma fonnyadni nem kezd, és saját levét el nem párologta. Mielőtt pirulni kezdene, 2-3 evőkanál vizet (vagy fehérbort) adunk hozzá, lapáttal felvakarjuk. Addig pároljuk, míg teljesen be nem sűrűsödik. A felöntést és sűrítést 5-6-szor megismételjük. Ezalatt a hagyma karamellizálódni kezd.

Felmelegítjük az alaplevet, ráöntjük a hagymára. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, zúzott borsot, babért, és szerecsendiót reszelünk bele.45-50 percig kis lángon főzzük lefedve, a fedőn kis rést hagyva. Időközben hozzáadjuk a portóit is.

Közben lereszeljük a sajtot, a kenyérszeleteket megpirítjuk. A sütőt 220 °C-ra melegítjük. A levest tűzálló edényekbe öntjük, ráhelyezzük a kenyérszeleteket, meghintjük sajttal. A hőmérsékletet 180 °C -ra mérsékelve 8-10 percig készítjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.