GasztroHírek  » 

Három napig készül a százrétegű lasagne

Három napig készül a százrétegű lasagne

2019.03.19.  | Orbán Szilvia

Ha az ember valami jó olasz házi kosztra vágyik, hamar feldereng benne egy szaftos lasagne képe. Habár az étel alapból ínycsiklandó, némi – valójában nagyon is sok – plusszal akár kis műremek is lehet.

A lasagne az olasz konyha egyik legkedveltebb comfort foodja. A hússal és besamellel rétegzett tésztaétel évszázados története alatt sokat finomodott az elkészítés, habár a lényeg nem sokat változott: a hangsúly ma is a húsos szósz és a tészta harmonikus összhangján van.

Mi az a comfort food?

A comfort food kifejezés magyarra nehezen fordítható, hiszen jelentése nem teljesen egyértelmű, mindenkinek kicsit mást jelent. Van, akik egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételeket, mások otthon főzött fogásokat értenek alatta. Pedig legközelebb talán akkor kerülünk a néhány évtizede a köztudatban lévő szófordulathoz, ha gyerekkori emlékeket idéző, laktató, házias, kényeztető fogásokként értelmezzük.

Egy átlagos lasagne általában 10-20 rétegből áll, azonban évről-évre akadnak olyanok, akiknek ennyi nem elég. Így voltak ezzel a hollywoodi Viale dei Romani szakácsai is, akik szintén elkészítették saját, 100 rétegből álló változatukat.

A fogás – amely a Pasta Alla Piastra nevet kapta – attól az apró ténytől eltekintve, hogy 100 réteges, egyébként a tradicionális észak-olasz stílusban készül: az 50 házikészítésű tésztaréteg közé 50 réteg marha- és sertéshúsból főzött bolognese, illetve besamel szósz kerül.

A lasagnét aztán megsütik, majd a formából kiborítva szeletelik, így láthatóvá válnak az ínycsiklandó, szaftos rétegek. A szeletek egyik oldala tálalás előtt még kap egy kis pirítást – egy ízes paradicsom jus kíséretében így kerül végül tányérra. Az egész folyamat meglehetősen bonyolult, így a kész fogás elkészítése 3 teljes napig tart, írja a FoodBeast.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.