GasztroHírek  » 

Háromszor több pénz az ökogazdálkodásra

Háromszor több pénz az ökogazdálkodásra

2019.04.23.  | S.N., kép Fekete István

Húsvét előtt igazi örömhír érte a magyar mezőgazdaságot. Megháromszorozódik az ökológiai gazdálkodásra elnyerhető pénzösszeg, és ez mindenkinek jó: nekünk, a gazdáknak és a természetnek is.

Az, hogy az agrártárca megháromszorozta, vagyis a korábbi 12-ről 36 milliárd forintra emelte azt az összeget, amit ökológiai gazdálkodásra el lehet nyerni, valójában a gazdák érdeklődésének és aktivitásának köszönhető. A Vidékfejlesztési Program keretében 2018-ban újra meghirdetett pályázatra ugyanis háromszoros volt a gazdálkodói igény az eredetileg megadott keretösszeghez képest.

„Ez a lépés nem csak azért fontos mérföldkő, mert jelentősen bővíti az ökogazdák és az ökológiai gazdálkodásra áttérők lehetőségeit.

A döntés azt mutatja, hogy az agrártárca a nemzetközi trendekkel egybehangzóan fontos kitörési pontot lát az ökológiai gazdálkodásban. Ez illeszkedik az unió körvonalazódó közös agrárpolitikája, a KAP reformjának progresszívabb irányvonalához is” – mondta Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője azon a sajtótájékoztatón, ahol az érintett szakmai szervezetek értékelték a döntést.

Az ökogazdálkodás a mezőgazdaság legdinamikusabban fejlődő ága. Európa jelentős része a zöldebb agrárium felé halad (az EU teljes ökológiai piaca 2017-ben 34,3 milliárd euró volt), ami hazánknak kiváló lehetőség: jó magyar példával nem csak fenntartható jövőt alapozhatunk meg, de a versenyképességünket is növelhetjük.

Hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága szerint ugyan csak ötödik a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma alapján azonban már dobogósok vagyunk.

Az elmúlt évtizedben 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon.

Ezen az eredményen is javíthat az idei pályázat, hiszen míg eddig 96 ezer hektár részesült támogatásban (ebből 88,7 ezer hektár az új ökológiai művelésbe vont terület), addig az újra megnyitott pályázati támogatásnak köszönhetően már az idén megközelítheti a 300 ezer hektárt az ökológiailag művelt ültetvények, szántók, gyepterületek nagysága Magyarországon. Ha azt nézzük, hogy hazánkban 5,3 millió hektár a megművelt terület, ez még mindig csupán a földek 3,7 százalékát jelenti, de az uniós átlag is csak 7 százalék. A terület pedig növekszik, a szakemberek az 5 százalékos hazai aránnyal már elégedettek lennének.

A támogatási program pedig a remények szerint segíti majd a biodiverzitás és a talajtermékenység megőrzését, fenntarthatóságát, valamint a vidéki munkahelyteremtést is. Az érintett szervezetek szerint azonban még van tennivaló az oktatás és a tájékoztatás területén (miért jobbak az öko és a bio termékek, illetve sokszor még e fogalmak körül is zavar van), és a feldolgozásról sem szabad megfeledkezni.

„A támogatott területekről származó alapanyagokat élelmiszerré kell feldolgozni és forgalomba hozni

– mondta a Hungária Öko Garancia Kft. júniusban hivatalba lépő ügyvezetője, Mészáros Dóra, aki jelenleg az Ökológiai Gazdálkodás Kutatóintézete (FiBL) brüsszeli irodáját vezeti. Szerinte ez a lakosság egészséges élelmiszerekkel történő ellátásának kulcsa.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.