GasztroHírek  » 

Először lesz látható a fekete mangalica a debreceni fesztivál élőállat-bemutatóján

Először lesz látható a fekete mangalica a debreceni fesztivál élőállat-bemutatóján

2020.02.20.  | MTI

Idén is lesz mangalicafesztivál Debrecen főterén, a rendezvényt másodszor kapcsolják össze kulturális attrakciókkal, közte a télbúcsúztató maskarádéval - közölte a város turisztikáért felelős alpolgármestere.

Széles Diána hozzátette: a mangalicafesztivállal kezdődik az idei gasztrofesztiválok sorozata, amelyekhez az önkormányzat ingyen bocsátja a szervezők rendelkezésére a város főterét, cserébe az az elvárása, hogy minőségi programokat kínáljanak.

A február 21-23. között tartandó mangalicafesztiválon kistermelők kínálják majd minőségi termékeiket,

a város pedig kulturális programokkal járul hozzá a fesztivál sikeréhez - fűzte hozzá az alpolgármester.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke felidézte:

30 éve Debrecenben indult el a fajtamegmentési program, aminek eredményeként ma már 180 tenyésztő összesen mintegy 9 ezer kocát tart, az éves szaporulat pedig eléri a 60 ezret.

Nagyüzemi vágóhídon - 90 százalékban Debrecenben - évi 20 ezer mangalicát vágnak le, a többi 40 ezret családi gazdaságokban dolgozzák fel - jelezte a szakember. Arról is tájékoztatott: több évtizedes, a Debreceni Egyetemhez kötődő kutatómunka eredményeként az egyesületük elérte, hogy a magyar kormány őshonos, védett veszélyeztetett kategóriában törvénybe iktassa a fekete mangalica fajtát is.

Tóth Péter nagy erkölcsi sikernek nevezte, hogy

szinte "a semmiből sikerült újrahonosítani egy fajtát", a fekete mangalica immár a szőke, a vörös és a fecskehasú mellett először lesz látható a debreceni fesztivál élőállat-bemutatóján.

Veégh Attila, a fesztivál főszervezője, a Varioevent Kft. ügyvezetője a fesztivál kulturális programjai közül a Kerekes Band péntek esti koncertjét és a szombati télbúcsúztató maskarádét emelte ki a sajtótájékoztatón.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.