GasztroHírek  » 

Hiába keresik az eltűnt sörreceptet

2018.05.30.  | Orbán Szilvia

Évszázadok óta elveszett receptet keresnek a belga szerzetesek a grimbergeni apátságban – ha megtalálják, újraindulhat a helyi sörfőzés.

A grimbergeni apátságot Szent Norbert alapította 1128-ban, s az ott élő szerzetesek már a középkorban messze földön híresek voltak sörfőző tudományukról.

Sötét főzetüket egészen 1797-ig az apátság falain belül készítették, akkor azonban közbeszólt a francia forradalom, amely szó szerint alapjaiban rázta meg nem csak a flamand barátok közösségét, de a kolostor falait is. Habár a szerzetesek hamarosan újraépítették otthonukat, attól kezdve felhagytak a sörfőzéssel.1958-ban az apátság megállapodott a Maes sörfőzdével, hogy felhasználhassák márkájukat, így ma a belga piacon az Alken-Maes, míg a nemzetközin egy Carlsberg-tulajdonú, strasbourgi cég gyártja a szerzetesek nevével eladott söröket.

A norbertinus barátok azonban most elérkezettnek látták az időt, hogy visszatérjenek gyökereikhez:

újra megpróbálkoznának a sörfőzéssel, s ehhez már csak az ősi receptre lenne szükségük,

írja a TheGuardian. A gond az, hogy az értékes formulát elnyelte a föld; négy kutató hosszú hónapok óta fésüli át tüzetesen az apátság 35 ezer kötetet számláló könyvtárát, a receptre eddig mégsem sikerült rábukkanniuk.

Régi álmunk ez. Jelenleg négy emberünk keresi a dokumentumot, immár egy egész esztendeje…”

– meséli Karel Stautemas, az apátság helyettes vezetője.

Naponta érkeznek hozzánk a látogatók azzal a kérdéssel, hogy hol találják a sörfőzdénket. A külföldiek nem értik, hogyhogy nem is főzünk már. Innen jött a hagyomány újraindításának ötlete.”

Stautemas elmondta, hogy az apátság elgondolását mind az Alken-Maes, mind a Carlsberg támogatja, így elméletileg az új mikro-sörfőzde ugyanazon a helyen állhatna, ahol egészen 1797-ig működött.


Tudjuk a pontos helyet, meg is találtuk a leírást az archívumunkban. Vannak dokumentumaink arról is, hogy a barátok a helyi termelőktől vásárolták az árpát. Tudjuk az összetevők listáját is! Az egyetlen dolog, ami hiányzik, a pontos mennyiségek leírása, az arányok ismerete”

– ecseteli a helyzetet, azonban még mindig bizakodó:

A kutatók még félúton sem járnak az adatok feldolgozásában”

– nyilatkozta az apáthelyettes a Het Nieuwsblad nevű belga lapnak.

Eleve nem könnyű a feladat, hiszen a régi szövegek mind régi holland nyelven íródtak. De még mindig van remény, hogy a recept felbukkan. Ám ha végül rálelünk, jön a következő kérdés: vajon ízlene-e a ma emberének egy középkori receptúra?”

– majd hozzátette: 

„Ha minden úgy megy, ahogyan reméljük, és megtaláljuk a formulát, a 2020-as újesztendőt már az új Grimbergennel koccintva köszönthetjük.

Ez a sör nem tömegtermelésre készülne; inkább csak szépen kiegészítené a meglévő kínálatot. És végre az apátság falain belül is tudnánk helyben készült sört mutatni a hozzánk betérőknek.”

A grimbergeni norbertinus szerzetesek házi sörét is minden bizonnyal jelképük, a főnixmadár díszítené, amely az apátság folyamatos újjászületését szimbolizálja. Erre utal mottójuk is:

Ardet nec consumitur, vagyis: Elégett, de nem pusztult el.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.