GasztroHírek  » 

Hiánypótló főzős emoji született

2018.10.30.  | Orbán Szilvia

Rég vége azoknak az időknek, amikor még szikár szöveges üzenetekkel kommunikáltunk egymással: a telefonos csevegőprogramokkal együtt alattomosan beszivárogtak mindennapjainkba a szinte minden érzelmet kifejezni – vagy felerősíteni – képes apró ábrák. A lista most új foodie-ábrával bővült.

Létezik már dollárnyelvű-pénzimádó, Pinokkió-orrú hazudós, cowboy kalapos, és káromkodó emotikon is, azonban még mindig akadnak „szűz” területek, amelyek egyedi emojiért kiáltanak. Ilyen lehet az a helyzet, amikor valaki végre elkészítette élete fogását, amit szívesen meg is osztana egy vicces ábra kíséretében, de nem találja a tökéletességet kellőképpen kifejező kis ikont. Úgy tűnik, hogy megvan a megoldás:

egy dizájner megtervezte az elégedett gourmet francia séfet ábrázoló emojit.

Az emotikon a „séf csókja” nevet kapta, megálmodója pedig egy brooklyni tervező, Jen Lewis.

A csücsörítő, gesztikuláló, bajszos konyhafőnök figurát egyelőre csak az iPhone tulajdonosok találhatják meg a megvásárolható matricák között, az Android rendszert használóknak még kicsit várniuk kell.

A számos változatban elkészített csókos verzió után sincs megállás: a tervező az elmúlt hetekben egy frissítésen, egy halloweeni változaton dolgozott, amelynek – szándéka szerint – része egy Guy Fierit ábrázoló emoji is.

Nagyjából másfél éve lázasan görgettem fel-alá a telefonomon, mert meg voltam győződve róla, hogy létezik egy ujjait csókoló séf emoji. Egy barátom küldött nekem üzenetet, amelyet egy ilyen ábrával akartam kommentálni, de rá kellett jönnöm, hogy nem létezik hasonló emotikon”

– idézte fel az ötlet születését Lewis.

Így leültem a géphez, és gyorsan összetákoltam egyet. A vicces Photoshop-prototípust meg is osztottam, mire ezrek jeleztek vissza, hogy megőrülnek érte. Ekkor tudatosult bennem, hogy készítenem kell egy ilyen emojit. Gyorsan rá is kerestem, hogyan kell készíteni egy matrica applikációt.”

Lewis elmondta, hogy az első verzió három, már létező Apple emoji – a csókot adó, az oké jelet mutató, és a séfsapkás – egyszerű összefoltozása volt. Az első két próbálkozást éppen ezért vissza is dobta az App Store. A tervezőnek eléggé bele kellett mélyednie az óriáscég copyright rendelkezéseibe, hogy végül olyan harmadik változat születhessen, amely átment a szigorú rostán.

A „séf csókja” jelentése tervezője számára egy szóval leírható: tökéletesség. Lewis szerint

az emoji ezért nem csak ételekkel kapcsolatos párbeszédekben vethető be.

„Anyukád írt, hogy a gépe 2:45-kor landol? Jöhet a séf csókja. A barátod ínycsiklandó grillezett sajtról küldött fotót? Séf csókja. A párod cuki kutyás videóval lepett meg? A válasz: a séf csókja” – magyarázza, s hozzáteszi, hogy létezik az ábráknak egy ellentétes jelentésű változata is, amely a „séf utálja” nevet kapta.


Lewis az elmúlt időszakban egy halloweeni frissítésen dolgozott: kísérteties séfeket – szellemeket, csontvázakat, szörnyeket – tervezett. Ekkor jött az ötlet, hogy a kollekcióba kellene egy Halloween jelmezbe öltözött „normális” séf is, aki azért kellőképpen ismert és karizmatikus külsejű – így jutott eszébe Guy Fieri. A tervező elmondta, hogy a frissítés lényegében már elkészült, a megjelenéshez mindössze Fieri – ezidáig késő – engedélyére várnak.


Lewis új dolgokon is gondolkodik:

szerinte például épp eljött az ideje egy, a rossz vicceket elsütőknek küldhető „AYYY” emoji megszületésének;

s legújabb, dilis ötleteit folyamatosan megosztja új IG-profiljában, amelynek a „Dolgok, amiknek létezniük kéne” nevet adta.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.