GasztroHírek  » 

Hogyan segítette a Lego a műhús fejlesztését?

Hogyan segítette a Lego a műhús fejlesztését?

2019.05.10.  | Orbán Szilvia

Az évtizedek óta töretlenül népszerű építőjáték a laboratóriumi keretek között létrehozott húsok szerkezeti kialakításánál nyújtott komoly segítséget.

Nem is olyan régen még inkább csak egy sci-fi könyv lapjain tudtuk elképzelni, hogy a farmon legelésző marha húsát egy laborban előállított húsdarab helyettesítse. Ma viszont már

nem az a kérdés, elérhető lesz-e valaha ilyen hústermék, hanem az, hogy mikor.

Egy új kutatás nemrégiben áttörést ért el a technológia fejlesztésében, s az általa felhasznált megoldás megszületésében egy olyan játék segített, amely többnyire minden, gyerekkel rendelkező háztartásban megtalálható: a Lego, írta a FoodAndWine.

A Food Hyrocolloids nevű tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a Penn State és a University of Alabama tudósai hétköznapi Lego-kockákat használtak fel az általuk létrehozott mesterséges hús struktúrájának javítására. A kísérletek kezdeti szakaszában ugyanis

az állati izomsejtekből előállított mesterséges hús szövetei először mindenféle rendszerezettség nélkül indultak növekedésnek

– ezért a termék végül leginkább darált húsra emlékeztetett.

Ahhoz, hogy a mesterséges hús kinézetében is jobban hasonlítson egy hússzeletre, mondjuk egy steakre, a szöveteknek egyfajta szerkezeti segítségre, valamilyen stabil vázra volt szüksége. A tudósok úgy gondolták, hogy erre a keményítőrostok megfelelőek lehetnek, de a váz előállításához szükségük volt egy megfelelő műszerre. Nem tudni, a tervezés során a kutatók pontosan hogyan kötöttek ki végül a játékos doboz mellett, mindenesetre a népszerű építőkockák bíztató megoldással szolgáltak.

„Az előállításhoz használt eszköz működéséhez vízre és etilalkoholra is szükség van, és nem szerettük volna, hogy a műszer vezesse az áramot. Így esett a választás a Legóra, mert az műanyag” – magyarázta a Penn State professzora, Gregory Ziegler.

Amíg a tudósokat elsősorban azok a bonyolult problémák izgatják, hogyan valósítható meg a megfelelő váz létrehozása keményítőrostokból, a fogyasztót inkább a lehetséges alkalmazási és felhasználási kör érdekli.

„Képesek vagyunk már olyan váz kialakítására, amely megfelelően elrendezett izomsejtek növesztésére képes. Az orvosbiológiai alkalmazások számára kifejlesztett vázak többsége viszont szintetikus műanyagrostokat tartalmaz. De ki enne szívesen műanyagot, nem igaz?” – folytatja Zieger. „Még akkor sem, ha biológiailag lebomló műanyagról van szó.

Az emberek nem akarnak műanyagot tudni a vacsorájukban. Itt van tehát a kukoricakeményítő, amivel kiválthatnánk a műanyagokat – ehető és természetes.

Az épp megfelelő váz lehetne.”

A kutatás soron következő lépéseihez azonban a hírek szerint már nem használnak Legót a tudósok. Az új szakaszban ugyanis a keményítőváz nagyobb mennyiségben való előállítása a cél, amelyhez az ezt gyártó műszer méretét is jelentősen növelni fogják – ehhez pedig már nem lesz elég néhány doboz építőkocka.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.