GasztroHírek  » 

Hol van a kézműves sör fővárosa?

2018.05.27.  | Orbán Szilvia

Az, hogy kinek mit jelent a „sörfőváros” kifejezés, meglehetősen szubjektív dolog. Egy elmés interaktív grafika most az egyéni preferenciák beépítésével mutatja meg az Egyesült Államok sörközpontjait.

Hogy lesz egy város a kézműves sörök megkerülhetetlen bástyája? Talán a legmegfoghatóbb, objektív mérőszám az adott településen található kis sörfőzdék száma lenne, de akkor még nem esett szó az azok által gyártott termékek minőségéről – amelynek ugyan itt-ott a neten, bizonyos értékelésekben utána lehet nézni, ez mégsem egy minden vitán felüli érték. Foglalkozni kellene a városok problematikájával is:

mi számít egy adott helységben készített sörnek? Beletartozik-e egy olyan főzde, amelynek a városhatáron kívül áll a főhadiszállása?

Nem egyszerű vállalkozás tehát kijelenteni, mi a kézműves sörök amerikai fellegvára, a The Pudding szerkesztője, Russell Goldenberg mégis vállalkozott a lehetetlenre. Goldenberg kísérletet tett Amerika legnagyobb városainak rangsorolására, már ami a kis sörfőzdéket illeti, amelyhez több mint 1600 sörfőzdét és sörkocsmát vett górcső alá.

A vizsgálat kritériuma az volt, hogy az adott hely legalább három saját sörrel és minimum tíz értékeléssel rendelkezzen.

Az adatokat ehhez a RateBeer szolgáltatta. Az eredményeket négy faktor alapján elemezte tovább:

a sörfőzdék minimális száma, a várostól való maximális távolsága, a sör erőssége, illetve egy csúszóskála érték, amelyen az állítható, hogy a sör fogyasztásánál inkább a minőség, vagy inkább a mennyiség a fontosabb.

Goldenberg alapból 80-20 arányban a minőség javára súlyozott, és vizsgálatában egy 20 mérföldes körzetben minimum 5 sörfőzdének kellett lennie.

Ez alapján felállította TOP10-es listáját:

Santa Rosa (Kalifornia), San Diego (Kalifornia), Denver (Colorado), Anchorage (Alaszka), Portland (Oregon), Minneapolis (Minnesota), Chicago (Illinois), Ann Arbor (Michigan), St. Louis (Missouri) és Salt Lake City (Utah).

A FoodAndWine szerzője, Mike Pomrantz nem volt teljesen elégedett a fenti listával.

Szerencsére az infografika személyes preferenciák alapján alakítható,

így a paraméterek módosításával – például a sörfőzdék legyenek közelebb egymáshoz (5 mérfölden belül), és a minőség-mennyiség súlyozási arány változzon 40-60-ra – nála

a következő sorrend született:

San Diego, Denver, Portland, Minneapolis, Chicago, Austin, Santa Rosa, Seattle, St. Louius és Bend (Oregon).

Szinte biztosra vehető, hogy az USA kézműves sörfellegvárainak listája további vitákat indukál a sörkedvelők és –értők körében, az mindenesetre Goldenberg interaktív, látványos táblázatának egyik értékes szolgáltatása, hogy a város fölé navigálva több információt olvashatunk az adott helyről, s kapunk egy listát az adott település legjobb sörfőzdéiről, írja a FoodAndWine.


A kézműves sörök világszerte évek óta meghatározó szerepet játszanak az alkoholpiacon, s bár már 2010 körül ugrásszerű fejlődés tapasztaltak az ágazatban az Egyesült Államokban is, a szakértők úgy látják, hogy a mikrofőzde-boom továbbra sem lassul. Ezt igazolja az a tény is, hogy csak a 2016-os évben 900 új sörfőzdét alapítottak az USA területén.
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.