GasztroHírek  » 

Hús nélkül is lehet szép az étel

Hús nélkül is lehet szép az étel

2017.10.06.  | Orbán Szilvia

„Mi szem-szájnak ingere” – a Walesi bárdok óta tudjuk, hogy nem csak a száj, a szem is éhes a finom, gusztusos falatokra. Egy népszerű Instagram-oldalnak sikerült az, ami sokak szerint lehetetlen: étvágygerjesztő, csodás vegán ételeket mutat be annyira sikeresen, hogy mára félmilliónál is több követővel büszkélkedhet.

Sokan gondolják, hogy a vegán étrend egyoldalú, unalmas és szürke, erre cáfol rá egy limai kamaszfiú, akinek szemet gyönyörködtető ételkompozíciói elvarázsolják az internetet. José egy teljesen átlagos, 16 éves perui kamasz, azonban olyan szép fotókat posztol az általa készített egyszerű vegán reggelikről és desszertekről, hogy hamar felkapta őt az internet erre fogékony közössége.

Sokan képzelik úgy, hogy a vegetáriánus és a vegán étkezés unalmas és egyhangú, nem áll másból csak magokból és zöldekből, pedig

egy megfelelően összeállított húsmentes étrend is lehet változatos, izgalmas – és színes!

Jose egyedi stílusú ételfotóit látva még a legkonzervatívabb húsevő szájában is összefut a nyál.

A tinédzser posztjaiban elsősorban a manapság rendkívül népszerű, krémes, friss textúrájú smoothie tálakat és nyers sajttortákat láthatunk különleges ízléssel fotózott, inspiráló, rendkívül étvágygerjesztő képeken. A kamasz készít még brownie-t, fánkot, nyalókát és jégkrémet is.

José – aki 14 éves korában tért át a vegán étrendre – receptjei mentesek az állati eredetű alapanyagoktól:

a tojást lennel, a tejcsokoládét natúr kakaóporral, a tejet, joghurtot mandulatejjel, a cukrot agavé sziruppal és gyümölcscukorral helyettesíti,

tortái alapja pedig általában kesudió, fagyasztott banán és kókuszolaj.

„Tizennégy éves koromig masszív húsevő voltam” – nyilatkozta a különleges esztétikai érzékkel megáldott fiú. „Sajnos rá kellett jönnöm, hogy evészavarral küzdök, ezért kezdtem el keresni egy számomra megfelelő diétát. Amikor a látókörömbe került a vegán étrend, és felismertem, hogy a vegánok hiába esznek sokat – akár magas szénhidráttartalmú ételeket is – általában fittek és nincsenek elhízva, én is elkezdtem mérsékelni az állati eredetű termékek fogyasztását.

Ahogyan egyre mélyebb ismereteim lettek, rájöttem, hogy vegánnak lenni nem elsősorban diéta, hanem életstílus”

– folytatja Jose, aki azért kezdett el a konyhában tevékenykedni, mert nem volt senki, aki vegán ételeket készített volna neki. Mára fordult a helyzet: azóta édesanyja és nővére is áttért a húsmentes táplálkozásra, fotói pedig tízezreket inspirálnak.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább