GasztroHírek  » 

Húsgalamb, paprika, sonka és salátakeverék is Aranyszalagot kapott

Húsgalamb, paprika, sonka és salátakeverék is Aranyszalagot kapott

2019.05.06.  | Horváth Balázs

Négy termelőnek adták át a minőség tanúsító védjegyet az ünnepélyes gálán május 5-én, ahol Magyarország neves séfjei főztek a régi és új Aranyszalagos termékekből.

Az átadó ünnepélyen a Bálint húsgalamb, a kézzel válogatott szegedi Rubin paprika, Baumgartner Antal levegőn szárított mangalicasonkája és a Saliverzum zöldség és salátakeverék kapott Aranyszalagot, amit Erdős Norbert, néppárti Európai Parlamenti képviselő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság, illetve a Halászati Bizottság tagja adott át a Kobuta étteremben. Majd

a gálán a régi és új aranyszalagos termékekből főztek együtt neves magyar szakácsok, így Ádám Csaba, Bernát Dániel, Huszár Krisztián, Litauszki Zsolt, Mogyorósi Gábor, Palotai Csaba, Stoller Márton, Takács Lajos és Vidák Zoltán.

Készült többek közt kézzel vágott tatár bazsalikomlevélen, parajdi sóval és fleur de sellel, vadas mártás grillezett galambhoz, ruszli aranyszalagos akasztói pontyból és parajdi sóból, boudin blanc (fehér hurka) aranyszalagos beregi csirkéből, rámen mangalicából és csirkéből, Heppenheimer-tojással; cukune aranyszalagos beregi csirkéből, csevap aranyszalagos keleméri bárányból, desszert aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládéból és Kutasi-féle aranyszalagos budai mézzel.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) 2013-ban alapította az Aranyszalag védjegyet. Számukra a minta pedig a francia Label Rouge volt, amely 1961 óta működik. Itt egy-egy szektor tagjai dolgozzák ki azokat a feltételeket, amelyeknek a legmagasabb szintű termékeknek meg kell felelniük. A legfontosabb pedig persze az elvárt íz, amelynek meg kell jelennie végső eredményként. A magas elvárásokat mindehhez egy dokumentumban (cahiers des charges) rögzítik, amelyet a kötelezettségek füzetének lehetne nyersen fordítani, és az ebben leírtakat mindenkinek vállalnia kell. Az Aranyszalag  esetében is a feltételek betartását rendszeresen ellenőrzik, így a megszerzett védjegyet el is lehet veszíteni, ahogyan arra már volt is példa.

2019-ben a következőknek ítélték oda az Aranyszalag Minőség tanúsító védjegyet:

Bálint húsgalamb / Dunaföldvár
Az állomány francia vérvonalú Carneau, Hubbel és Euro-pigeon galambokra épül. A tartók kerülik az antibiotikumokat és a mesterséges vitaminokat. A madarak 30 százalékos fehérjetartalmú szemestakarmányt és természetes összetételű emésztőanyagokat kapnak (zúzott kavics, apró kagyló). Tágas dúcokban és szellős reptetőkben töltik napjaikat, fürdési és napozási lehetőséggel.
Kézzel válogatott szegedi Rubin paprika
Munkaigényes, kézzel válogatott és csumázott paprika hagyományosan szárítva, kiméletesen őrölve. Íze nemesen édeskés-gyümölcsös, szép olajossággal. Miután többször jó eredményt ért el az MGE tesztjein, több vezető étterem is érdeklődött iránta. Minősége hasonló a bezdáni Kiss-féle, és a faddi Mocsán paprikáéhoz.
Baumgartner Antal levegőn szárított mangalicasonkája
Világviszonylatban is egyedülálló technológiával készülő sonka, szabadtartású szőke mangalicából. Az elletésből kivont, ötéves kocákat még további két évig tartják, sonkájukat 3-4-5 évig érlelik. Ízre a legjobb Iberico bellota sonkákkal vetekszik. Csonttal és csont nélkül is beszerezhető.
Saliverzum zöldség és salátakeverék/ Szeged / Sándor Viktória
A család az első budapesti francia étterem ösztönzésére kezdte el termeszteni a minőségi minizöldségeket és salátákat, sok évvel ezelőtt. Azóta sok tapasztalatot szereztek, a zöldségeket és salátaféléket műtrágya nélkül termesztik, kizárólag szerves trágya és ásványi sók használatával, vagyis tartózkodnak a természetellenes “gyorsítva hajtatástól”. Salátakeverékük 15-20-féle levélből áll, összetétele évszakonként változik. Az ismert lágy levelű salátákon (tölgylevelű, vörös és zöld lolló) kívül kerülnek bele amarántok, különböző mustár- és céklalevelek, bokcsoj és más káposztaféle. De kerül bele shizó (más néven perilla, vagy kínai bazsalikom), mizuna, borsóhajtás, zöld vagy vörös spenót, idényben sarkantyúka, bársonyvirág, madársóska, tyúkhúr, és csalán is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.