GasztroHírek  » 

Idén akár már lebomló palackból is ihatjuk a bort

2018.06.04.  | Orbán Szilvia

Egy francia cég könnyű, biológiailag teljesen lebomló palackok piacra dobását tervezi idén – mégpedig az ipar számára újra felfedezett lenből, amelynek remek tulajdonságaira már az autóipar és az űrkutatás is felfigyelt.

A növény rostjaiból előállított kompozit „üvegek” a gyártó szerint hagyományos társaik kitűnő és környezetbarát alternatívái. Feltalálói bíznak abban, hogy az innovatív palackra felfigyelnek a környezettudatos fogyasztók, idővel pedig nem csak a felső kategóriás termékek piacán bizonyíthatják majd, hogy remekül helyettesítik a nagyobb úgynevezett szén-dioxid lábnyomot hagyó üvegeket – olvasható a BeverageDaily cikkében.

A sör-, pálinka- és borvilágnak is felelősséget kell vállalnia. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja, ha minél inkább környezetbarát csomagolást keresnek”

– vélekedett a SAS Green Gen Technologies elnöke, James de Roany.

Zero-glass névre keresztelt palackunkkal éppen ehhez szeretnénk segítséget nyújtani – először a felső kategóriás piacon szeretnénk bizonyítani, s később, amikor a termelés már automatizáltabb, és csökkennek a gyártási költségek, továbblépnénk a hétköznapibb termékek irányába”

– fogalmazta meg a cég terveit de Roany.

„Palackjaink forradalmiak. Hiszünk abban, hogy használatukkal visszaszoríthatóak – vagy akár felszámolhatóak – a hagyományos, üvegalapú csomagolások.

Termékeink növényi alapúak, szén-dioxid lábnyomuk pedig negatív, ami azt jelenti, hogy a növény élete során több szén-dioxidot nyel el, mint amennyi egy palack előállításához szükséges.”

Az innovatív lenpalackok – amelyek egy hároméves fejlesztőmunka eredményei – idén kerülnek bevezetésre, és a cég azt tervezi, hogy 2019-ben már másfél millió speciális palackot fognak legyártani.

„Az üzleti potenciál meglehetősen kecsegtető, hiszen a fenntarthatóság és a környezet-tudatosság mind a gyártók, mind a fogyasztók részéről egyre nagyobb jelentőséggel bír. Mára már az előbbi fogalmak alapvető trenddé, míg a környezet védelmének eszméje a fogyasztói vásárlások során elsődleges kritériummá vált.

Tárolóedényeink gyakorlatilag minden olyan területen helytállnak, ahol hagyományosan üveget használnak. Mi elsősorban az alkoholos italokra és a kozmetikumokra koncentrálunk.

A számításba vehető piac így is óriási” – ecseteli a cég stratégiáját az elnök.

Lenrost versus üveg

Az alkoholos italok túlnyomó többségét üvegekbe töltik, amely jóllehet, újrahasznosítható, mégis vannak hátrányai: az üveg előállítása során 1550 ˙C-ot kell produkálni, amely rengeteg energiát emészt fel, emellett egy meglehetősen súlyos anyag is, ami pedig a szállítás során növeli a szén-dioxid lábnyomot.

Ezzel szemben a lenrost kompozitból (speciális lenfonat és egy növényi eredetű gyanta elegye) előállított palackok könnyűek, 60%-os alkoholtartalomig nem károsulnak, nem befolyásolják az ízt, s a szállítás során bekövetkező ütődéseket is jobban bírják, mint az üvegek. Egy 750 cl-es (ez egy hagyományos borospalack mérete) lenpalack súlya mindössze 190 gramm – ez nagyjából 30 dekagrammal-1 kilogrammal könnyebb egy borosüvegnél, emellett teljesen lebomlik.


Len: egy új éra régi-új szupersztárja

A növény legfőbb termőhelye Észak- és Nyugat-Európa. Termesztése nem igényel öntözést, nem szorul növény-egészségügyi termékekre, épp ezért úgy tartják, hogy a len a fenntartható mezőgazdaság bajnoka. Habár ruházati célokra már az ókortól használták, úgy tűnik, a len az utóbbi időben újjászületett: ma már a termelés 10 százaléka nem a ruhaiparban landol.


Magas technikai-ipari teljesítménye és remek tulajdonságai – például kitűnő hőszigetelő – miatt egyre több ágazat érdeklődik a len iránt: az autóipar (Tesla), a sportszergyártók (többek között pl. a síelés vagy a szörfözés területén), a repülőgép-, sőt még az űripar (SpaceX) is felfigyelt rá.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.