GasztroHírek  » 

Így készíts jó burgert! – Bourdain tízparancsolata

Így készíts jó burgert! – Bourdain tízparancsolata

2018.02.27.  | Orbán Szilvia

Anthony Bourdain szerint egy burgert nem kell túlbonyolítani – a lényeg, hogy könnyen, akár fél kézzel is meg lehessen enni. Ezzel szemben van, aki szereti mindennel jól megpakolni.

A csökönyös, sokszor mocskos szájú tévés a Tech Insider egyik korábbi videójában arról beszélt, hogy a jó burger lényegét az egyszerűségében kell keresni. Jamie Oliver viszont azt szereti, ha a hamburger tömve van. Hogy kinél van az igazság, azt mindenki döntse el maga, nézzük először is Bourdain tanácsait:

Maradj egyszerű!

Bourdain véleménye szerint mindenkinek megvan a saját bevált receptje, hozzá pedig a kedvenc trükkjei – amelyekkel újítani próbál, vagy éppen szeretné lenyűgözni a vendégeit –, az alapvető kérdés mégis csak az: vajon ezekkel jobbá tesszük-e az ételt? A túl sok íz, a túlzásba vitt hozzávalók, az öntetorgia, vagy a hagyományos kenyér-hús arány felrúgása nem biztos, hogy végül a burger előnyére válik.Hamburger Blumenthal módra

Használj friss, krumplis bucit!

A húspogácsa egy jókora adag, kellőképpen átdarált, kitűnő minőségű marhából készüljön!
Megfelelően olvadó sajtot válassz! Ha a sajt nem elég olvadékony, inkább tartsuk távol a burgerünktől.
Olyan burgert készíts, amit akár fél kézzel is meg tudsz enni! A séf szerint a saláta vagy a paradicsom szépen mutat és finom, de túlzásba vitt használatukkal megnehezítjük a hamburger elfogyasztását.

Maradj szimmetrikus!

Hiszen minden egyes harapásnál érezni akarunk minden összetevőt és ízt, ugye? – teszi fel a kérdést Bourdain. A túlkomplikált hamburgerben a zsíros összetevők általában szétcsúsztatják az ételt, így pedig nem élvezhetjük együttesen az aromákat.

Ne vidd túlzásba a szószokat!

A séf úgy gondolja, hogy a ketchuppal nincs semmi gond, és még a majonéz is elmegy, ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, de ennél többre nincs szükség. Javasolja, ilyenkor is tegyük fel a kérdést: egy löttyintés Sriracha, BBQ vagy ranch szósz tényleg használ-e a burgerünknek?

Úgy készítsd el a hamburgert, hogy evés közben tiszta tudj maradni! „

A burger gyönyörű dolog, de nem akkor, ha a felét magadon hordod” – fogalmazott. 

Kell bacon a burgerbe?

Bourdain szerint a hamburgerbe tett sült szalonna legalább annyira szerkezeti, mint ízkérdés. Nem viszi félre az egyensúlyt? Nem teszi maszatosabbá az ételt? Megoldható, hogy minden falathoz jusson a baconből is? Ezeket a kérdéseket érdemes végiggondolni, mielőtt a húspogácsa tetejére tennénk pár ropogós szeletet. A szakács szerint az egyszerűbb általában jobb.

Aranyszabály: legyen könnyű a fogyasztása!

A szakács utolsó jó tanácsa lényegében összefoglalja az előző kilencet: a hamburgerek világában Bourdain szerint a legnagyobb hiba, ha az ételt túl bonyolult megenni. Ne rugaszkodjunk el túlságosan a kenyér-hús aránytól, ne legyen túl zsíros, de ne legyen túl száraz sem a hamburger, mert akkor az egész szétesik – a szó eredeti és átvitt értelmében is, írja a Thrillist.
Bourdain indokai teljesen ésszerűek, sokan azonban mégis odáig vannak a megpakolt burgerekért, és eskü alatt vallják, hogy a hamburger speciális öntetekkel és ropogós szalonnával az igazi.

Jamie Oliver „őrület burgere” is ilyen orgia:

a tévés sztárszakács és étteremtulajdonos receptje tabascóval és mustárral megkent húspogácsából, szezámmagos buciból, Red Leichester sajtból, savanyú uborkából, ropogós szalonnából, és egy gondolatnyi brandy-vel felturbózott, szószokkal és öntetekkel kevert salátából áll (recept itt).

Mindeközben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ma már több helyen elérhető a hamburger vegetáriánusok által is fogyasztható verziója. Hogy a hírességeknél maradjunk, épp néhány napja röppent fel a hír, hogy a színész Mark Wahlberg családi vállalkozásaként üzemelő Wahlburgers étteremlánc „Impossible burger” néven

növényi alapú pástétom felhasználásával kínál ízletes hamburger-szerűséget,

amelyhez a védjegyükké vált Wahl szószuk mellett füstölt cheddar sajtot, chillis paradicsomot, salátát és karamellizált hagymát pakolnak a buciba, és a finomság kérhető lesz teljesen vegán verzióban is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.