GasztroHírek  » 

Így lesz egy görbe este falfirkáiból aranybánya

Így lesz egy görbe este falfirkáiból aranybánya

2019.11.25.  | Orbán Szilvia

Ami ma bosszúságot okoz, arról később kiderülhet, hogy igazi főnyeremény – ez lehet a tanulság, amit egy New York-i bár tulajdonosa leszűrt azután, hogy kiderült, a falakon évek óta díszelgő vázlatok kisebb vagyont érhetnek.

Október elején érkezett a hír, hogy a Sotheby’s elképesztő áron, pontosan 24,9 millió dollárért (nagyjából 7,5 milliárd forintért) adta el Hong Kongban egy japán kortárs művész, Josimoto Nara egyik festményét. Az ár mintegy ötszöröse annak az összegnek, mint amennyiért Nara egy másik festménye kelt el csupán néhány hónappal ezelőtt. A 234x208 centis alkotás, amely a Knife behind back címet kapta, a művész egyik jellegzetes karakterét, egy komor, fura hajú, régies ruhába öltözött lányt ábrázol, aki valamit – a cím szerint egy kést – rejteget a háta mögött.

Az eladással Nara egy csapásra a világ egyik legdrágább élő művésze lett.

Azonban az esemény nem csak az alkotó életében hozhat komoly változásokat – az újonnan jött felkapottság egy New York-i bár életére is komoly hatással lehet.

2009 februárjában ugyanis Josimoto Nara épp önálló kiállítására készült az amerikai metropoliszban, s a megnyitó előtti éjszakán betért egy Niagara nevű bárba, ahol néhány ital legurítása után firkálni kezdett a falakra. Mielőtt végre lepihent volna a szállásán, Nara számos, rá jellemző figurával dekorálta ki a helyet, beleértve egy háromméteres üres falat, és a mosdók melletti területet.

„A képi ábrázolás meglehetősen összhangban van a művész stílusával” – fejtegette a CNN-nek a Sotheby’s szakembere, David Schrader. „Úgy vélem, hogy ezek a firkák ma több százezer dollárt is érhetnek, hiszen az alkotójuk épp most ért el rekordeladást – ilyenkor a piacon megnő iránta a kereslet. Van egy olyan érzésem, hogy máris vannak olyanok, akik nagyon szeretnék megszerezni őket, akár együtt, akár külön-külön.”

A japán művész mostani eladási sikere után sokan kezdtek azon spekulálni, hogy a görbe estén született rajzok is hatalmas összegekért kelnének el, azonban Nara képviselője úgy nyilatkozott, hogy az alkotó nem lenne elragadtatva az ötlettől.

„Az egész egy jókedvű bolondozás röpke szüleménye volt, így finoman szólva sincs oda azért, hogy valaki pénzé tegye a rajzait” – ecseteli Tim Blum. „Igen, valóban ott járt, igen, valóban ő készítette a falfirkákat, de nem eladási céllal.”

Nara rajzolókedve egyébként a bárból való távozás után sem csökkent:

pár óra múlva elkapták őt a rendőrök, amikor a First Avenue állomás falát dekorálta éppen,

s az éjszakát a fogdában is töltötte, miután a hatóság károkozás, tulajdonrongálás és ellenállás miatt vádat emelt ellene (később ejtették a vádat).

„Amit annak idején olyan önfeledten tettem, most annyi figyelmet kap, s annyi gondot okoz sokaknak… szeretnék tőlük elnézést kérni a kellemetlenségekért” – írta blogján a művész, aki egyes források szerint azt is megígérte, hogy a jövőben még koszos kocsik szélvédőjére, vagy vonatok párás ablakaira sem fog firkálni.

Mindenesetre az elhíresült firkák jelenleg még megnézhetők a Niagara bár falán – igaz, már plexivel beborítva.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.